Talibani tvrde da nisu upoznati s boravkom ni ubojstvom vođe al Qaede u Kabulu

Talibani priopćili u četvrtak da njihova vlada nema nikakvu informaciju o tome da je vođa al Qaede Ayman al-Zawahiri “ušao i živio” u prijestolnici Kabulu i upozorili su Sjedinjene Države da nikada ne ponove napad na afganistanskom tlu.

Sjedinjene Države ubile su Zawahirija raketom ispaljenom iz drona dok je stajao na balkonu svog utočišta u Kabulu u nedjelju, priopćili su američki dužnosnici, u najtežem udarcu militantnoj grupi otkako su američki marinci ubili Osamu bin Ladena prije više od desetljeća.

–  Vlada i čelništvo nisu upoznati s onim za što se tvrdi da se desilo, niti ima bilo kakvog traga tamo – navodi Suhail Shaheen, talibanski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, sa sjedištem u Dohi, u priopćenju.

–  Istraga je sada u tijeku kako bi se ustanovila vjerodostojnost te tvrdnje – kazao je on, dodajući da rezultati istrage neće biti objavljeni u javnosti.

Talibanski čelnici uglavnom su ostali bez komentara prema nedjeljnom napadu dronom i nisu potvrdili ni prisustvo ni pogibiju Zawahirija u Kabulu.

–  Ako se takvi incidenti opet ponove i ukoliko teritorijalni integritet Afganistana bude prekršen, onda će sve posljedice i odgovornost snositi Sjedinjene Države – navode talibani u priopćenju povodom tvrdnji o ubojstvu militantnog čelnika, prenosi Reuters.