Published On: Pon, lis 11th, 2021

TALIBANI NAJAVILI SASTANAK S EU ČELNICIMA: Evo gdje bi se sve trebalo odviti! ‘Želimo pozitivne odnose sa svima’

Talibanski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Kan Mutaki najavio je kako će se talibanski čelnici sastati u utorak s dužnosnicima Europske unije u Dohi, u Kataru, dok novi afganistanski režim pokušava prekinuti svoju diplomatsku izolaciju.

“U utorak ćemo se sastati s predstavnicima EU. Do sada smo imali pozitivnih susreta s predstavnicima drugih zemalja”, izjavio je Mutaki na konferenciji u glavnom gradu Katara.

Međutim, nije precizirao funkcije europskih dužnosnika, kao niti njihov broj.

Još nijedna zemlja nije priznala novi režim

“Želimo pozitivne odnose sa svima. Vjerujemo u uravnotežene međunarodne odnose. Vjerujemo da uravnotežen odnos može spasiti Afganistan od nestabilnosti”, dodao je.

Novi islamistički režim još nije priznat

No, ni jedna zemlja do sada nije priznala novi islamistički režim, koji je stupio na vlast u Afganistanu krajem kolovoza. Ali zbog teške humanitarne krize u zemlji koja u potpunosti ovisi o međunarodnoj pomoći nakon 20 godina rata, ipak se poduzima sve više diplomatskih poteza.

Talibani pozvali SAD da uspostave dobre odnose

U subotu su se u Dohi talibani sastali s američkim dužnosnicima na prvim izravnim razgovorima s Washingtonom od kada su preuzeli vlast. Njihov šef diplomacije pozvao je Sjedinjene Države da uspostave dobre odnose.

Nakon što je godinama bio domaćin pregovora između talibana i SAD-a, Katar je i dalje nezaobilazan posrednik između islamističkog pokreta i zapadnih vlada. Prošlog tjedna su visoki talibanski dužnosnici primili u Kabulu britanskog izaslanika za Afganistan.

guest
nije obvezno
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x