Published On: Sat, Apr 21st, 2012

TO JE TO: U Vojvodini započela izgradnja IT centra vrijednog 600 mil.Eura!

kampus_vNečelnik Inđije je prije nekoliko godina sve stare kadrove u toj općini poslao otpremninama u mirovinu, skresao je radna mjesta za 2/3 a zaposlio mlade ljude koji znaju jezike, znaju pisati projekte i aplicirati na međunarodne investicijske fondove. Inđija je u njegova dva mandata preporođena a gradnja Balkanske silicijske doline u Vojvodini dokaz je da, kad se hoće, ipak se može…

 

Jučer je u Inđiji (Vojvodina) u Srbiji položen kamen temeljac za izgradnju informacijsko – tehnološkog i poslovnog parka ukupne vrijednosti od 600 milijuna eura…

Na čelu projekta je indijska grupacija Embassy, a prva faza projekta trebala bi biti dovršena u drugom kvartalu 2013. godine – uz ulaganje od 40 milijuna eura. Premijer Srbije Mirko Cvetković istaknuo je kako čvrsto vjeruje da je riječ o prekretnici u razvoju IT tehnologije i novom poglavlju u ekonomskom razvoju Srbije.

Cvetković tvrdi kako će u IT parku posao naći 1.000 mladih stručnjaka, a u roku od 10 godine 25.000 stručnjaka i inženjera IT tehnologije.

Srbijanski mediji napominju kako je kamen temeljac postavljen uz tradicionalne “indijske i pravoslavne vjerske obrede”.

Predsjednik Uprave Embassyja Jitu Virwani kazao je kako će IT centar u Inđiji stvoriti mjesto iz kojeg će se izvoziti visoke tehnologije, a najavljen je i dolazak titana IT industrije poput Googlea, HP-a, Microsofta, Lenova i drugih.

Prva faza izgradnje IT parka u Inđiji uključuje izgradnju poslovnog prostora od ukupno 25.000 kvadratnih metara smještenih u četiri poslovne zgrade.

Predviđeno je da bi se IT park u narednih pet godina mogao proširiti na čak 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Pročitajte još:

– Kod nas shopping centri – u Srbiji industrija: Jedna od najvećih kompanija u industriji čelika stiže u Srbiju?

– Dok mi u Hrvatskoj gradimo nove shopping centre, Srbi pametno razvijaju industrijsku proizvodnju

Foto: Flickr