Published On: Uto, lis 15th, 2013

TAKO SE TO RADI: Teroristi raznijeli sami sebe

Samo pukom srećom izbjegnut je teroristički napad na stadion u Adis Abebi, na kojem su u nedjelju kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na SP 2014 igrali nogometaši Etiopije i Nigerije, priopćile su etiopske vlasti. Dvojica somalskih bombaša-samoubojica planirali su se raznijeti na stadionu, ali se njihov eksploziv aktivirao ranije, na području oko pet kilometara udaljenom od Nacionalnog stadiona.

Policija je identificirala ostatke tijela dvojice Somalaca, a kako su nosili majice etiopske reprezentacije, vjeruje se da je njihov cilj bio teroristički napad na samoj utakmici. Policija je privela još tri osobe. Još nije potvrđeno jesu li bombaši-samoubojice bili članovi islamističke skupine al Shabaab, koja je nedavno izvela veliki teroristički napad u Keniji.

Kao i Kenijci, i Etiopljani su poslali svoje trupe u Somaliju za borbu protiv islamskih ekstremista kojima pripada i skupina al Shabaab, koja je 2010. izvela napad u ugandskom glavnom gradu Kampali ubivši 80 navijača koji su u kafićima pratili nogometnu utakmicu.