TAKO JE GOVORIO KVESIĆ: “Prije dva dana su nam ponovno blokirali račun, ovi u Sarajevu se zajebavaju”

”Odnos Federacije prema bolnicama je gori nego maćehinski, specijalno prema SKB Mostar. Prije dva dana su nam ponovno blokirali račun, jer se ovi u Sarajevu zaje****ju , ne znaju kako će i koga smijeniti pa su odmah nas blokirali! Jedina bolnica koja je blokirana je SKB Mostar, to nema smisla”, rekao je Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u emisiji Naše TV Stupovi zdravlja emitiranoj 3. ožujka 2018.

Ovaj odnos Sarajeva prema Mostaru nije jednosmjeran. Istovremeno Kanton Sarajevo Mostaru na godišnjoj razini otme preko 10 milijuna maraka kroz Zakon o raspodjeli PDV-a, ZHŽ-u oko 8 milijuna maraka a HB kantonu oko 7.  Posavskom oko 5. Tuzlanskom oko 40 milijuna maraka na godišnjoj razini. Stanju u KBC-u Mostar treba prirodati i 4 godine vlasti Vlade Platforme, čiji je cilj, kako je to potvrdio javno Suljagić koji se prozvao i idejnim ocem Platforme, bio “opelješiti prostore UZP-a”. “Mi smo posisali zadnju kap krvi hercegbosanskim poduzećima i na to sam ponosan” – kazao je Suljagić u jednoj od brojnih emisija. Danas se pak pita kako je moguće da se ovo događa u Mostaru. I on i sinovi i kćerke Platforme. Zubne tehničarke Željka Komšića. Samo jedan Aluminij u doba Platforme gurnut je u minus od 245 milijuna maraka.

Ništa to dakako ne opravdava onakvo ponašanje Ante Kvesića. Plemensko, tribalističko, ispod svake razine jednog doktora. Još manje opravdava HDZ BIH i HNS koji i danas , iako imaju javno priznanje Emira Suljagića o postojanu Udruženog zločinačkog poduhvata iliti zločinačke organizacije koja je u samom manifestu imala pustošenje ovih prostora, te posljedično iseljavanje, niti ne pomišljaju o prijavi istog Tužiteljstvu BiH. Oni su legitimni samo u smislu popunjavanja fotelja. Akcijsko djelovanje im je viša matematika. Da nije, ne bi na mjesto ministarstva pravde postavljali odijelo i kravatu, nego ljude koji imaju i lucidnosti  u glavi i srca u grudima.

Kvesić je u emisiji između ostalog govorio o štrajku liječnika, financiranju bolnice, liječničkom kadru…

Kvesić je tako iznio i objašnjenje kako bi se trebala financirati ova ustanova.

”Mi imamo pet osnivača, osim HNŽ-a koja je godišnje predvidjela 2 milijuna maraka za bolnice, više nitko ne izdvaja ni jedne marke. Federacija nikada nije izdvojila, za sve ostalo ima, ali za bolnice nema ni marke. Lani su nam prvi put, izdvoji novac, ali ne kao budžetsku stavku, nego su nam gurnuli para da nam zamažu oči”, rekao je Kvesić dodajući da je HNŽ preuzeo osnivačka prava, ali nisu napravili sljedeći korak, jer nitko nije preuzeo obvezu ‘da je to njegova bolnica’.

”Trebali su napraviti ugovore o vlasništvu i financiranju. Zdravstvo ima devet izvora financiranja, a mi koristimo samo jedan – Zavod zdravstvenog osiguranja. Županije, Vlada i Federacija bi trebali reći ‘to je naša bolnica’ ona vrijedi toliko i toliko, HNŽ je vlasnik 61 posto, ZHŽ 24, Federacija 9 i toliko financirati”, rekao je Kvesić uz konstataciju da se vlasti prema bolnici odnose i gore nego maćehinski, posebno prema SKB Mostar jer su im ponovno blokirali računi.

Komentirajući štrajk liječnika, Kvesić je kazao kako godinama upozoravam na loše stanje u zdravstvu i na loš odnos Vlade prema bolnici.

”Mi 12 godina nismo povisili plaće zdravstvenim djelatnicima, a ne liječnicima. Primjerice specijalista ima plaću 1400 KM bez dežurstava. Znam da kada krenu pregovori uvijek je nezgodno za drugu stranu, ali ja i njih razumijem, no političari moraju shvatiti branšu koja vodi brigu o zdravlju ja se nadam se će se naći rješenje, ali se može napraviti plan pa se po malo krenuti”, kazao je Kvesić poručujući da je zdravstvo u našoj županiji na rubu i netko se mora zamisliti.