Published On: Fri, Nov 22nd, 2013

Tajno snimao radnike, a Čamberu isplatio 3.800 KM?!

Narušeni međuljudski odnosi, međusobne optužbe, šikaniranja, podmetanja koja, prema tvrdnjama bivših i sadašnjih zaposlenika Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama “Sumero”, traju mjesecima, rezultirali su podnošenjem krivične prijave Tužilaštvu KS protiv direktora Saveza Harisa Haverića.

Kako je za naš list potvrđeno u advokatskom uredu Sabine Mehić u Sarajevu, grupa zaposlenika je putem ovog ureda podnijela Kantonalnom tužilaštvu prijave protiv Haverića zbog sumnje da je počinio krivično djelo neosnovano prisluškivanje i zvučno snimanje, kao i krivično djelo neovlašteno optičko snimanje.

Trinaest radnika koji su potpisali izjavu u kojoj optužuju Haverića za ovaj čin, navelo je da ih je direktor neovlašteno snimao u prostorijama “Sumera”.

Bivša zaposlenica “Sumera” Indira Špiljak, jedna od potpisnica ove izjave, kaže za “Avaz” da su radnici iskorištavani, izlagani neproduktivnoj radnoj atmosferi te da im je prijećeno tužbama i otkazima zbog neposlušnosti.

– Postavivši videonadzor bez znanja zaposlenika i osoba s invaliditetom, direktor je ugrozio našu privatnost i dostojanstvo – kazala je Špiljak.

Godišnja primanja

Radnici su se, kaže, uzalud obraćali i Upravnom odboru Saveza navodima da Haverić krši njihova radna i ljudska prava. Naveli su i upitnu nabavku te korištenje službenog vozila Toyota u iznosu od 22.000 KM.

U dokumentaciji koja je predočena “Avazu”, nalazi se i tabela godišnjih primanja zaposlenika “Sumera”, prema kojoj Haverić prima čak 46.432 KM godišnje, što je 3.862 KM mjesečno.

Zanimljiva su, kako otkriva ova tabela, i primanja takozvanih vanjskih saradnika, a među njima se nalazi i federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, kojem je zbog nepoznatih razloga isplaćeno 3.800 KM!

Haverić: Protiv mene se vodi hajka

Prozvani Haverić, kojeg smo konfrotirali sa svim ovim optužbama, kazao nam je kako one govore o neviđenoj hajci protiv njega, i to od onog momenta “kada su za pojedince istekli ugovori, koji su vezani za projekte, a koji nisu mogli biti produženi”.

– Oni su počeli sa mojom diskreditacijom, jer sam odgovorna osoba prema našim donatorima. Pokušali su pritiscima, anonimnim pozivima. Desile su se krađe tablica službenog vozila te obijanje naših prostorija – istaknuo je Haverić.

Tvrdi da je nabavku službenog vozila odobrio UO “Sumera”. Negirao je informaciju da ima mjesečna primanja od 3.862 KM. Rekao je da se ne radi o tom iznosu, ali nije otkrio koliko njegova konačna primanja iznose.

– Tačno je da je Čamberu isplaćen iznos za njegov aktivizam u “Sumeru”, ali ne kao ministru nego kao aktivisti – rekao je Haverić.