Published On: Uto, ruj 8th, 2015

TAJNO IZVJEŠĆE OSA-E Teroristi koji su poslani iz ISIL-a najveća prijetnja BiH

Obavještajno-sigurnosna agencija /OSA/ BiH je kao najveću prijetnju u BiH ocijenila povratak ratnika sa sirijskog i iračkog ratišta, gdje se bore na strani terorističke organizacije “Islamske države”, te njihove veze s međunarodnim teroristima.

U dijelu izvješća ove agencije, koji je u posjedu Večernjeg lista BiH, OSA BiH navodi brojne pokazatelje i iskušenja sa kojima se suočavaju vlasti u BiH, a koja su postala još aktualnija nakon posljednjeg migrantskog vala, ne samo za BiH, nego i za zemlje regije i EU.

“Kada su u pitanju procjene sigurnosna situacija u BiH, treba imati u vidu aktualne obavještajne podatke koji ukazuju da trenutno najveću prijetnju sigurnosti u BiH, regiji Balkana i šire u zapadnoj Europi predstavljaju aktualni odlasci dobrovoljaca na krizna područja u svijetu, prije svega u Siriju, Irak i Ukrajinu, a posebno njihov povratak, pogotovo masovniji, u matične zemlje, nakon što su kao dobrovoljci sudjelovali u oružanim sukobima na ovim područjima”, navodi OSA u izvješću.

U izvješću se dodaje da se očekuje nastavak odlaska dobrovoljaca iz BiH na krizna žarišta i njihov ponovni povratak.

Obavještajci ističu da su neki od ovih dobrovoljaca bili u kontaktu s određenim međunarodnim ekstremističkim i terorističkim organizacijama, pa samim tim mogu, ako zatreba, veoma brzo uspostaviti određene veze i kontakte sa predstavnicima tih ekstremističkih i terorističkih organizacija.

Iako ne postoje trenutno konkretna saznanja o prijetnjama izvođenjem napada na određene ciljeve, u izvješću se ne isključuje ponavljanje napada kakvi su se događali u proteklom razdoblju.

OSA ukazuje i na to da treba “imati na umu” sigurnosne refleksije sirijsko-iračkog sukoba na selafijsku zajednicu u BiH, koje se ogledaju u višestrukim podjelama, frakcijskim sukobima i raslojavanjima, međusobnim sumnjičenjima, frustriranošću i nezadovoljstvom.

List navodi da je u BiH registrirano oko 3.000 lica koja su bliska islamskim radikalima, a iz BiH su poginula 43 lica na ratištima u Iraku i Siriji na strani terorista, dok ih se 50 vratilo u zemlju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare