Published On: Tue, Oct 29th, 2013

Tajni susreti Tita i Jovanke

Prema “službenoj  verziji”, Josip Broz Tito je sa suprugom Jovankom potpuno prestao komunicirati 1977, kada se iz Starog dvora preselio u rezidenciju koja je kasnije pretvorena u Kuću cveća.

Josip Broz Tito i Jovanka Broz

Međutim, jedan od pripadnika Posebne jedinice za osiguranje nekadašnje JNA, umirovljeni zastavnik prve klase JNA Laza Šupica tvrdi da je najmanje desetak živih svjedoka koji mogu da posvjedoče da su se supružnici viđali tajno ili polujavno i kasnije, čak i van Beograda, o čemu navodno postoje i fotografije.

Kapa iz vojske

Laza Šupica bio je član Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, ali i jedan od onih Titovih vojnika koji ne propušta da mu oda počast za svaki značajniji datum nekadašnje SFRJ. Prepoznatljiv je po svojoj titovki.
– Jedino mi je još ona ostala iz tog vremena dok sam služio u JNA. Uniformu sam čuvao koliko sam mogao, ali se pocepala, pa sam morao da je bacim. Nažalost, danas je došlo vreme kada je jeres nositi petokraku i to je tužno – veli Šupica.

– Ne znam da li je u pitanju borba za Titovom ostavštinom ili nešto drugo, ali je neshvatljivo da je javnost prihvatila verziju da se Tito i Jovanka nisu viđali poslije razlaza 1977. godine. To je potpuno netočno. Osobno  sam bio svjedok njihovih susreta u Vili Ravne na Fruškoj gori i te, ali i sljedeće godine.

– Zajedno su bili na manje metar od mene, sjedeli su i gledali moju demonstraciju sa nekoliko dresiranih vučjaka iz naše jedinice koja ga je osiguravala. Demonstrirao sam čak i prolazak kučeta kroz vatreni obruč. Posle toga su mi čestitali, a onda smo se i fotografirali – tvrdi Šupica, nositelj Ordena za narod ondašnje SFRJ koji je od 1988. godine vojni umirovjenik i živi u Novom Sadu.

Prethodno je bio u Posebnoj jedinici sa službenim psima koja je obezbeđivala vrhovnog komandanta kako u Belom dvoru, tako i u rezidenciji pored, kasnije pretvorenoj u Kuću cveća.

Svjedok: Laza Šupica, umirovljeni zastavnik JNA

– Malo je poznato da je njegovu rezidenciju, uz pripadnike Garde, specijalnih jedinica, ali i pripadnika tajnih službi svakodnevno osiguravala i posebna jedinica sa više od 100 utreniranih službenih pasa, među kojima su bili i oni dresirani da nanjuše eksploziv. Sjedište naše jedinice bilo je na Avali, a o svemu još detaljnije može da govori i naš tadašnji komandant Ismet Đoš koji je živ i stanuje u Beogradu – tvrdi Šupica.

Prema njegovim rečima, susret Jovanke i Tita na Fruškoj gori kome je i osobno prisustvovao nije mu odavao utisak da su supružnici u svađi, već da su oboje bili žrtve njihovog okruženja za “vlast i zlatninu”.

– I Tito i Jovanka su bili sasvim obični ljudi. Pa on bi znao da pobegne osiguranju i dođe kod nas jer je obožavao kučiće. Pričali smo o rasama pasa, najdjelotvornijim dresurama, sve ga je zanimalo jer je sem pudlica, sa kojima se obično slikao, imao još jednog vučjaka – otkriva Lazo Šupica.

Vila Ravne je inače tijekom SFRJ “pripadala” Slovencima i u njoj je živio Edvard Kardelj, a sve do smrti i njegova supruga Pepica.

 

Jokanović: Nije tačno

Autor posljednje ispovjesti Jovanke Broz “Moj život moja istina” Žarko Jokanović kaže da je nemoguće da su se Tito i njegova supruga viđali u periodu za koji tvrdi Šupica.
– To nije tačno. Ona mi je rekla da od 1977. godine bukvalno nije izašla iz Užičke ulice. Međutim, sada, kada je više nema, javljaće se mnogi koji navodno sve znaju, a nigde ih nije bilo da to kažu dok je ona bila živa – kaže Jokanović.