Published On: Pon, lip 28th, 2021

Tajni podaci o britanskom brodu na koji su pucali Rusi nađeni na autobusnoj stanici

Tajni obrambeni dokumenti s podacima o britanskom ratnom brodu HMS Defender, koji je ovaj tjedan bio na naslovnicama zbog incidenta kod Krima, te o britanskoj vojsci pronađeni su na autobusnoj stanici, prenose britanski mediji.

Britansko ministarstvo obrane kazalo je da je djelatnik koji je povezan s gubitkom dokumenata to prijavio prošli tjedan i ministarstvo je pokrenulo istragu.

Tajne podatke pronašao građanin pa se javio BBC-ju

Građanin koji je želio ostati neimenovan kontaktirao je BBC nakon što je 50 stranica povjerljivih dokumenata pronašao iza autobusne postaje u Kentu rano u utorak.

Spisi uključuju skup dokumenata koji govore o potencijalnoj ruskoj reakciji na kretanje britanskog broda HMS Defender kroz ukrajinske vode kod Krima u srijedu, dok se u drugima iznose planovi za moguću britansku vojnu prisutnost u Afganistanu.

Što o Defenderu kaže britansko Ministarstvo obrane?

Ministarstvo obrane objavilo je da je HMS Defender “bio u nedužnom prolasku kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom” i da se “svi potencijalni čimbenici” uzimaju u obzir pri donošenju “operativnih odluka”.

HMS Defender dio je borbene skupine koja je trenutačno na putu u indopacifičku regiju.

No ranije ovaj mjesec najavljeno je da će se privremeno odvojiti od skupine kako bi izveo “vlastiti skup misija” u Crnom moru.

Sukob s Rusima

Razarač se u srijedu sukobio s ruskim snagama krećući se vodama južno od Krima, koji je Rusija anektirala 2014.

Rusija tvrdi da su ruski brodovi ispalili hice upozorenja, ali britanska vlada to nije potvrdila kazavši da se dogodila samo rutinska “vježba pucanja”.

Moskva je zaprijetila da će odgovoriti ako se incident ponovi.

Britanski premijer Boris Johnson inzistira da se brod imao pravo kretati tim putem iz Odese prema Gruziji jer je to međunarodno priznata tranzitna ruta./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x