Published On: Sub, ruj 17th, 2016

Tajna akcija: Amerikanci po Hrvatskoj tražili peruanske narko bossove

Od 12 osoba nad kojima je Policijska uprava koprivničko-križevačka provela istragu, a riječ je o šest hrvatskih i šest slovenskih državljana, četvorici je sutkinja istrage varaždinskog Županijskog suda odredila pritvor da ne bi utjecali na svjedoke i ponovili kazneno djelo.

Ova obrada nastavak je “afere zlato” o kojoj je Jutarnji list ekskluzivno izvještavao u travnju ove godine, a cijela afera zahuktala se i nakon krađe više od dva kilograma zlata iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici za što je optužen bivši šef Službe organiziranog kriminaliteta Željko Dolački, piše Jutarnji list.
U međuvremenu hrvatska policija i pravosuđe dobili su zamolbu američkog Ministarstva pravde koje je putem međunarodne pravne pomoći tražilo lociranje dvojice peruanskih državljana za koje se sumnjalo da su dio međunarodnog lanca perača novca. Američko pravosuđe dostavilo je samo neke telefonske brojeve za koje se sumnja da ih koriste i peruanski narkobossovi koji su locirani u Hrvatskoj i od hrvatske policije i pravosuđa tražilo je da se pronađu i uhite te osobe.
Tajna akcija
Jedan od takvih zahtjeva došao je i do zagrebačkog Županijskog suda i tom je zahtjevu, kako doznajemo, udovoljeno. Cijela akcija držana je u strogoj tajnosti, ali čini se da unatoč nalozima suda policija i sigurnosne službe nisu locirale peruanske narkobossove u Hrvatskoj. Otkriveno je da su novac za zlato davale talijanske tvrtke JM Gold te Italpreziosi, od kojih je potonju američka DEA istraživala zbog sumnji da kroz fiktivnu kupnju zlata pere novac peruanskoga narkokartela Sanchez-Paredes. Nije poznato na koji su način pomagali i Amerikanci.
Upravo na osnovi podataka koji su međunarodnom pomoći dobiveni od američkih službi, hrvatska istražna tijela posumnjala su da se i kroz ove transakcije u Hrvatskoj zapravo plasira novac peruanskoga narkokartela. Istraga o “pranju novca” nastavljena je i sada je proširena i na koprivničko područje.
Osumnjičenici iz kriminalističkog istraživanja o kojem je policija izvijestila u četvrtak terete se da su također kroz fiktivni otkup zlata počinili kaznena djela utaje poreza i carine, pranja novca, krivotvorenja službenih i poslovnih isprava te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
U međuvremenu, od prvog napisa o sumnjama da se preko fiktivnog otkupa zlata ostvaruju milijunske prevare povratom PDV-a od rujna prošle godine, bilo je nekoliko faza istrage, a jedan od tih krakova su i uhićenja koja su provedena u utorak i srijedu na području PU koprivničko-križevačke.
Na taj način, temeljem fiktivnih transakcija u iznosu od najmanje 98 milijuna kuna, državni proračun oštetili za više od 19 milijuna kuna. Izvršenim pretragama kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila kojima se koriste osumnjičenici, pronađena je i oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, računala, medija za pohranu podataka, mobitela i drugih predmeta.
Također, pronađene su i oduzete i četiri puške s tri optička ciljnika i drugom pripadajućom opremom te više komada streljiva.  Kako smo neslužbeno doznali, puške koje su pronađene nađene su u “kolateralnom” dijelu ove akcije, ali nisu izravno povezane s kaznenim djelima i okolnostima koje se ovim osumnjičenicima stavljaju na teret, piše Jutarnji list.