Published On: Pon, srp. 9th, 2018

Tajland: Osmi dječak spašen, a četvorica s trenerom još su u špilji

Osmi dječak je izvučen iz špilje u Tajlandu, prenosi BBC. Ondje su još ostala ukupno četiri dječaka i njihov trener.

CNN prenosi da je član spasilačke ekipe kazao da je za danas završila akcija spašavanja.

Jučer su spašena četiri dječaka zatočena u špilji još od 23. lipnja. Akcija je nastavljena jutros, a zaustavljena preko noći kako bi se napunili spremnici sa zrakom.

Jučer su izvučena četiri dječaka, a danas također četiri. Prevezeni su u bolnicu Chiang Rai Prachanukroh, udaljenu 70 km.

Govoreći o jučer spašenim dječacima šef spasilaca Narongsak Osottanakorn kazao je da su oni dobra zdravlja i da su u bolnici zatražili prženu rižu. I ministar unutarnjih poslova Anupong Paochinda potvrdio je da su dječaci dobra zdravlja.

Identitet spašenih dječaka, koji su u bolnici smješteni na posebni odjel, nije objavljen iz poštovanja prema obiteljima onih koji su još u špilji.

Neki mediji prenose da spašenim dječacima neće biti dozvoljen fizički kontakt s obitelji dok ne prestane opasnost od infekcija.

Spasioci su odlučili krenuti u opasnu operaciju spašavanja zbog straha da bi razina vode opet mogla porasti. U nedjelju su iskoristili suho vrijeme i krenuli u akciju prije nego što se očekivalo. Prva faza spašavanja prošla je “glatko” i oslobođeni dječaci su “u dobrom stanju”, objavile su tajlandske vlasti.

Zbog loše vremenske prognoze idućih dana spasioci će morati raditi vrlo brzo kako bi izvukli ostale dječake.