Published On: Mon, May 7th, 2012

Tadić: Tužba za genocid je bez osnove i s jedne i s druge strane

ROMANIA-SERBIA-BASESCU-TADIC“Ono što je problem u našim bilateralnim odnosima je to da je međusobna tužba za genocid, po mojem uvjerenju, bez osnove i s jedne i s druge strane” izjavio je Boris Tadić u intervjuu za Dnevnik Nove TV. Međutim, navodi i kako povlačenje tužbe ne podrazumijeva prekid sudskih procesa. Tadić se osvrnuo i na rehabilitaciju Draže Mihailovića, navodeći kako ima rezervu prema tome.

 

Odnosi s Hrvatskom su dobri, vlada politika pomirenja koju ste započeli predsjednik Ivo Josipović i vi. Na koji način vidite njezin kontinuitet.

‘Mislim da su odnosi Hrvatske i Srbije ključni za stabilnost zapadnog Balkana, dobrim dijelom i jugoistočne Europe. To podrazumijeva veliku odgovornost i predsjednika Josipovića i mene i premijera obje države. S druge strane, postoje mnogi neriješeni problemi koje nije jednostavno riješiti, neovisno o našim izuzetno dobrim osobnim odnosima. Treba pronaći neki kut koji doprinosi stabilnosti obje zemlje. Tu je pitanje nestalih, pitanje granica, pitanje izbjeglica, pitanje poštovanja prava, identitetskih prava. Ako tome dodamo tužbu pred Međunarodnim sudom to je samo jedno jasno svjedočanstvo što sve stoji pred nama’.

Zanima me vaš pogled na rješavanje pitanja nestalih i tužbu za genocid na Međunarodnom sudu. 

‘Sva ta pitanja su povezana i ne postoji nijedno na kojem je moguća kalkulacija’.

Ne mislite li da je bolje da se krene u tu tužbu bez obzira na ishod. Hipotetski, evo ja sam iz Hrvatske, ako Hrvatska i izgubi, ali da ostanu činjenice. Kada pogledamo internetsku stranicu Međunarodnog suda meni se čini da 2. Svjetski rat još nije završio. Njemačka tuži Italiju, Italija Grčku… Znači, civilizirane države rješavaju to na sudu. Ostat će činjenice s kojima se više neće moći  manipulirati. Zar ne mislite da je to bolje?

‘Moj prijedlog je upravo bio da povlačenje tužbe ne podrazumijeva prekid sudskih procesa ili svih individualnih tužbi koje su svjedočanstva o tome što se dogodilo. Ono što je problem u našim bilateralnim odnosima je to da je međusobna tužba za genocid, po mojem uvjerenju, bez osnove i s jedne i s druge strane’.

Kakav je vaš stav prema ovom sudskom procesu rehabilitacije Draže Mihajlovića?

‘Imam jasnu rezervu prema tim političkim procesima. U svakom slučaju nikada se neću založiti za rehabilitaciju pripadnika npr. nedićevskog pokreta u Srbiji jer smatram da bi to značilo reviziju cijelog pristupa Drugom svjetskom ratu’.

Igrali ste vatrepolo pa mi recite što ste? Kako biste sada pozicionirali sebe i svoju stranku? Plivate li za loptom ili ste ‘sidrun’ kao što kažu Dalmatinci?

‘Volio bih dobiti loptu na zgodnoj strani. Mislim da sam je i dobio’, kazao je Tadić kroz smijeh.