Published On: Pet, ruj 24th, 2021

TADIĆ: Presuda Ustavnog suda BiH ne određuje tko je vlasnik šuma u RS, pitanje vlasništva treba riješiti Parlament BiH

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić rekao je na konferenciji za novinare ove institucije održanoj danas u Mostaru da šumama u Srpskoj nastavlja upravljati onaj koji je to i do sada radio.

Istaknuo je da odlukom Ustavnog suda to pitanje mora riješiti Parlamentarna skupština BiH.

Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet, nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine, dok to ne bude riješeno odgovarajućim zakonom na razini BiH.

– Nitko neće “fizički” prenijeti zemljište ni šume. S njim upravlja tko i sada gazduje. Ovo je složena situacija i moramo voditi računa o Sporazumu o sukcesiji. A tamo nema ni Federacije BiH, ni Republike Srpske. Parlament BiH je obvezan riješiti tko ima pravo na imovinu – istaknuo je Tadić na konferenciji za novinare sudaca Ustavnog suda BiH u Mostaru.

On je naglasio da se u predmetima u onom dijelu gdje Ustavni sud BiH utvrdi da je došlo do povrede i da su neke odredbe neustavne, to nakon roka od šest mjeseci briše iz pravnog sustava.

Nije odgovorio na pitanje novinara je li netko od sudaca u ovom predmetu bio protiv, odnosno je li izuzeo svoje mišljenje.

– Prema našim pravilima zabranjeno je iznositi tko je sudac izvjestitelj i kako je tko glasao. To možete vidjeti nakon objavljivanja odluke na web stranici i u Službenom glasniku. Ako ima izuzeto mišljenje ono se objavljuje zajedno s odlukom i koji sudac je izuzeo svoje mišljenje. To je standard koji se koristi i kod drugih Ustavnih sudova u svijetu – naveo je Tadić.

RTRS saznaje da su dvojica srpskih sudaca u Ustavnom sudu BiH glasali protiv ove odluke.

Obrazlažući odluku Ustavnog suda BiH kada je u pitanju ocjena ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske, potpredsjednik suda Mirsad Ćeman je rekao da su neustavnim ocijenjeni članovi zakona kojima se vlasništvo nad šumama na području Republike Srpske isključivo tretira vlasništvom Srpske.

– Ti članovi su ocijenjeni neustavnim s obrazloženjem da na osnovu dosadašnje sudske prakse, odluka, Zakona o zabrani raspolaganja imovinom i Sporazumom o sukcesiji, svoju nadležnosti ima, prije svega BiH – rekao je Ćeman.

On je naveo da je ocijenjeno da Parlamentarna skupština BiH to pitanje treba urediti zakonom.

– Onda ovisno od rješenja i kriterijuma koji budu utvrđeni tim zakonom, entiteti ili druge organizacijske jedinice i fizičke osobe mogu imati pravo vlasništva i nad šumama kao javnim dobrom – rekao je Ćeman.

Ćeman kaže da je Ustavni sud BiH zaključio da Parlamentarna skupština BiH pozvana, ovlaštena i obvezna donijeti zakon i odrediti koje razine vlasti će imati i koliko vlasništva nad šumama.

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Srpske, nisu u skladu s Ustavom BiH, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Republike Srpske./HMS/

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mad max
Mad max
10 mjeseci prije

Samo da Verstapen pobjedi u Rusiji.

Frljo
Frljo
Šta ti kažeš na ovo?  Mad max
10 mjeseci prije

I ja za njega navijam.

Điđi
Điđi
Šta ti kažeš na ovo?  Mad max
10 mjeseci prije

Kad je trka? U nedelju?

Frljo
Frljo
10 mjeseci prije

Sad se vadimo, jelde? Ko na pijaci. Malo ćemo vas blefirati, pa da vidimo hoće li proći.

Zigica
Zigica
10 mjeseci prije

Presuda ustavnog suda kaže samo da RS nije vlasnik šuma na području RS, što je bilo navedeno u zakonu o šumama RS. Ne kaže ko je vlasnik, ali se nameće zaključak !

Tati
Tati
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
10 mjeseci prije

… Sa je RS vlasnik šuma!

Danilo V
Danilo V
10 mjeseci prije

Hrvat Mate….sta vise reci..zalosno al je tako..
Skola je to Vinka Puljica i Genšera..redom svih politicara Hrvatskih..Ne kazem.za narod Hrvatski..ali ovo je vec teska.klinicka slika..
Da li oni misle da ce dobiti nesto za sebe ako se lizu sa Muslimanima…protiv Srba..
Jadno i bescasno..al cast se stvara porodicnim vaspitanjem..

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

E jesi krkan

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Vazda..i svuda..Danilo Vrhovina sa Krstovih podina..srez Šavnički…

Tati
Tati
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Evo i našeg Frlja. Suad Frlj!

Tati
Tati
10 mjeseci prije

Ima li šta o vlasniku kamenja u Hercegovini?

Brcak 215
Brcak 215
10 mjeseci prije

Sume Sumskoj!

Tati
Tati
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

Tako je. Kako da budeš Šumska ako nemaš šume?

Frljavi
Frljavi
10 mjeseci prije

Nije vrat nego šija.

Jovke
Jovke
10 mjeseci prije

I cela Federacija je vlasnistvo Republike Srpske.

APZB-Babin
APZB-Babin
10 mjeseci prije

Pozdrav,prvi put se javljam ovde.Kao prvo zelim sve da vas srdacno pozdravim i da vam dam podrsku ispred svih pristalica Fikreta Abdica vama Hrvatima Herceg Bosne.Velika nepravda je zadesila vas narod i mi najbolje znamo kroz sta sve prolazite jer smo i mi slicno nesto prezivljavali.Zivjela Herceg Bosna i Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna.

Last edited 10 mjeseci prije by APZB-Babin
Điđi
Điđi
Šta ti kažeš na ovo?  APZB-Babin
10 mjeseci prije

A tvoj narod nije nepravda zadesila? Uhvate Fikreta za vrat kad je pobijedio na izborima i on se odrekne pobjede u korist Alije. Da je ostao Fikret ne bi bilo rata.