Published On: Uto, pro 1st, 2020

TA SE PRAVDE NE BOJI: Nakon kriminalnih namještenja u MVP Turkovićka preko Turske namješta sutkinju u Haagu

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je šefa diplomacije Turske Mevlüta Çavuşoğlua da ta država preuzme lobiranje za imenovanje suca Suda BiH Jasmine Ćosić Dedović, koja je članica obrane zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, za suca Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, piše Glas Srpske.

Novine navode kako je to Turković zatražila u pismu koje je poslano 9. studenog. Izvori, za koje Glas Srpske tvrdi da su dobro upućeni u diplomatske događaje, smatraju da ”Turković u ovom slučaju koristi sva paradiplomatska sredstva jer Bošnjaci imaju poseban interes da Dedović bude imenovana”.

“Ovakvo ponašanje Bisere Turković predstavlja još jedan skandal i antiustavno djelovanje njezinog ministarstva, a ovakvi postupci naišli su na negativne reakcije diplomata drugih država i svi su iznenađeni da se jedan ministar ovako ponaša”, istaknuo je izvor lista.

Dedović je, prenosi Srna, predložilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, ali ona nije dobila suglasnost Predsjedništva BiH jer je bila član obrane Nasera Orića. Glas navodi da je, nakon odbijanja suglasnosti Predsjedništva BiH, Turković uz podršku članova Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića preuzela obvezu da lobira za njeno imenovanje. Izvor lista naglasio je da ovaj slučaj predstavlja jedan od najvećih diplomatskih skandala u tekućem mandatu.

“Vanjska politika je u nadležnosti Predsjedništva, ali Turković to ignorira i od početka lobira da Ćosić Dedović bude imenovana. Suci Međunarodnog kaznenog suda se imenuju u New Yorku i ona tamo nije naišla na podršku jer joj je ukazano da je potrebna suglasnost svih naroda i ona se sada okrenula Turskoj, valjda očekujući da će oni uspjeti uvjeriti druge države da prihvate ovu kandidaturu”, rekao je isti izvor te dodao kako su ovakvi postupci neozbiljni i prema BiH, ali i prema Turskoj, kao velikoj i ozbiljnoj državi.

“Turković ponižava državu u čiju samostalnost se toliko kune, a ovakvim postupkom su iznenađeni i sami Turci. Ona to radi uz podršku svoje stranke i dva člana Predsjedništva, pri tome zaobilazeći ustavni poredak, a s druge strane pismo koje je poslala na razini je učenika osnovne škole i omalovažava diplomaciju BiH u svijetu”, naglasio je sugovornik Glasa Srpske.