Published On: Sat, Apr 7th, 2012

TA NEĆE FEDERALNOJ: RAK oduzeo dozvolu za emitiranje Hercegovačkoj televiziji


Budući da nije širila unitarističku viziju BIH, budući da njeni novinari ne znaju govoriti “Apsolutno, apsolutno” dok Dragi Vođa dirigira program,  budući da su zbog tog bili lišeni dotacija iz Federalnog proračuna SDP-ova smijurija od institucije “Regulatorna agencija za komunikacije (RAK)” oduzela je dozvolu za emitiranje Hercegovačkoj televiziji (HTV) iz Mostara čiji su zaposlenici u štrajku gotovo tri i pol godine i od tada nisu emitirali nikakav program, a za svoje probleme između ostalog smatraju odgovornima i političke stranke u BiH s hrvatskim predznakom.

Glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić potvrdila je danas u izjavi za medije u Mostaru da je izdano “rješenje o oduzimanju dozvole za emitiranje Hercegovačke televizije”.

“Odluka nije donesena preko noći. Ta televizija dugi niz godina ne podmiruje obveze za korištenje frekvencije za emitiranje niti je podmirivala posebne državne pristojbe na što su se obvezali kao i ostali elektronski mediji u BiH”, rekla je Odobašić.

Prema njenim riječima, frekvencija na kojoj je emitirala HTV iz Mostara sada će biti ponuđena na korištenje drugim televizijskim kućama.

HTV ne emitira televizijski program od 23. prosinca 2008. godine kada su zbog nedobivenih plaća, nepodmirenih doprinosa i neplaćenih obveza prema drugim poduzećima zaposlenici započeli opći štrajk.

Oni za tešku situaciju optužuju hrvatske političke stranke u BiH koje su dopustile gašenje ove televizijske kuće, jedine javne televizije koja je emitirala program na hrvatskom, dok istodobno inzistiraju na uspostavi radijskog i televizijskog kanala na hrvatskome jeziku pri javnom RTV servisu u BiH.

No od novinara iste kuće neodgovorno je što stvari ne sagledaju i šire. Naime  punjenje kantonalnih proračuna iz kojih se financirala Hercegovačka TV direktno ovisi o poreznoj politici koju određuje Vlada Federacije a novinari HTV-a jako dobro znaju kako teče porezna politika zadnjeg desetljeća.

Osim toga novinari ove TV kuće nikada nisu postavili pitanje kako to da hrvatskim kapitalistima nikada nije bilo zanimljivo oglašavanje na ovoj TV dok se s druge strane vrlo rado oglašavaju na FTV-u.

Drugim riječima, HTV  nije samo jedna u nizu kolaterarnih žrtvi sveopćeg procesa unitarizije nametnutog od strane Sarajeva nego i komformističkog marketinškog tržišta u kojem se oglašivač prilagođava najbrojnijem potrošaču u BIH.