Published On: Uto, lip 21st, 2016

TA ĆE NAMA PORODILJNE: Po povratku sa sirijskog ratišta džihadisti se bez problema liječe u FBIH o našem trošku

BANJALUKA – Sirijac Abdulah Nakama, koji ima državljanstvo BiH i koji je nastanjen u Travniku, još prije nekoliko mjeseci vratio se sa sirijskog ratišta, gdje je ranjen i odmah je operiran u jednoj javnoj medicinskoj ustanovi u Sarajevu, poslije čega ga nitko nije ispitao o uzrocima i mjestu ranjavanja.

Sugovornik blizak sigurnosnom sektoru rekao je za Glas Srpske da s Nakamijem niti jedna nadležna sigurnosna agencija nije kontaktirala nakon povratka s ratišta. – On sve vrijeme mirno živi u Travniku. Ta pojava sve je učestalija u FBiH.

Do sada su operativni zahvati izvršeni na desetak povratnika sa sirijskog ratišta. Duplo više je onih kojima su pružene medicinska njega i pomoć nakon ranjavanja – kaže on.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić rekla je da su u tijeku provjere glede znakova pruženih liječničkih usluga u nekoliko slučajeva. – Pripadnici SIPA-e kontinuirano provjeravaju sve informacije koje se odnose na moguće sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima s ciljem utvrđivanja točnosti i poduzimanja daljnjih poteza iz nadležnosti Agencije.

Jozić navodi da je, prema saznanjima SIPA, jedna osoba, za koju se sumnja da je sudjelovala u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, zatražila liječničku pomoć u zdravstvenoj ustanovi u jednom gradu. Ta pomoć mu je, dodaje, i pružena. Glas Srpske objavio je ranije da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 2014. godine liječeno osam džihadista koji su bili ranjeni na sirijskom ratištu, dok je u bolnicama u Zenici i Travniku ležalo ukupno 11 ranjenih boraca povratnika iz Sirije.

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić kaže da nije iznenađenje da ima onih koji su se vratili sa sirijskog ratišta, a da nisu sigurnosno obrađeni, kao ni to da rane saniraju u medicinskim ustanovama po FBiH.

Abdulah Nakama, prema riječima izvora, došao je tijekom rata u BiH kao humanitarni radnik, gjde je i poslije ostao, stekao je bh. državljanstvo i oženio se državljankom BiH, s kojom ima dvoje djece. Završio je medicinsku školu i ima zvanje medicinskog tehničara.