Published On: Ned, lip 9th, 2013

TA ĆE MOSTARCI: U BiH najmanje sretni građani Mostara, a najsretniji stanovnici Širokog

Istraživanje Centra civilnih inicijativa (CCI) o prosječnom indeksu kvalitete života građana, provedeno u 14 općina i gradova BiH, pokazalo je da je došlo do pada ovog indeksa za 5,5 posto u odnosu na pokazatelje od prije godinu dana.

Glasnogovornica CCI-ja Majda Behrem-Stojanov rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je istraživanje provedeno u posljednjem tjednu travnja i pokazalo je da je administrativni aparat u općinama i dalje preskup.

Ona je navela da najlošiji odnos broja zaposlenih u administraciji i broja stanovnika imaju Trebinje i Mostar, gdje jedan administrativni radnik dolazi na svega 170 do 190 stanovnika.

“Općina Bihać je u 2012. godini imala postotno najveće izdvajanje iz proračuna za plate i naknade zaposlenih u administraciji – više od 28 posto. Među promatranim i analiziranim, najveće zastupničke naknade ima Banja Luka – 850 KM, dok su najmanje u Livnu – 220 KM”, navela je Stojanov.

Projekt menadžer CCI-a Siniša Bencun rekao je da je izvještaj pokazao da je bruto društveni proizvod (BDP) po stanovniku u općinama za 2011. godinu (za 2012. podatak još nije dostupan) varirao od oko 5.600 KM u Foči, do 10.960 u Banjaluci i 18.820 KM u Novom Sarajevu.

On je istakao da je najteža situacija u općinama Livno i Foča, gdje na sedam do osam stanovnika dolazi jedna zaposlena osoba.

Ukupno gledajući, istraživanje je pokazalo da stanovništvo najkvalitetnije živi u općini Široki Brijeg, a da je najniži indeks kvalitete života u općini Bihać, te da su najmanje sretni građani Mostara, a najsretniji stanovnici Širokog Brijega.

Povodom prosvjeda građana pred zgradom parlamenta BiH, na konferenciji je istaknuto da CCI podržavaju građanske prosvjede, jer je to najnormalniji način da se od “bahate vlasti traži nešto što je sasvim normalno za građane ove zemlje”.