Published On: Sri, lis 16th, 2013

T PORTAL: ‘Gašenje Aluminija pokosit će i Hrvatsku’

Mostarski Aluminij počeo je u utorak s gašenjem postrojenja jer su mu na zahtjev Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) blokirani bankovni računi, a direktor tvrtke Ivo Bradvica najavio je mogućnost pokretanja stečaja

Istodobno, iz elektroprivrednog poduzeća odbacili su optužbe da je blokada računa politički čin tvrdeći da je ona isključivo opravdana visokim dugovanjima.

Direktor Ivo Bradvica uputio je u utorak i nekoliko pisama dramatičnog sadržaja, među kojima i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki, predsjedniku vlade RH Zoranu Milanoviću, prvoj potpredsjednici vlade RH Vesni Pusić, ministru financija Slavku Liniću te ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u kojemu je izvijestio kako je došlo do propasti Aluminija ističući da je riječ o ‘katastrofi čiji će val pokositi Hercegovinu, Federaciju BiH, ali i Republiku Hrvatsku’.

Na današnjoj konferenciji za novinare direktor Bradvica je ustvrdio kako je blokada računa Aluminiju politički motivirana.

‘Meni je nakon svih tih propalih pregovora s predstavnicima vlasti i Elektroprivrede bilo jasno kako je negdje politička odluka donesena, jer kako inače objasniti činjenicu da je Vlada FBiH skoro stopostotni vlasnik Elektroprivrede, a u ‘Aluminiju’ 44-postotni vlasnik, a nije učinila ništa da spasi ‘Aluminij’, posebno nakon potpisivanja sporazuma vlade BiH i ‘Aluminija’ kojim se vlada obvezala da će subvencionirati proizvodnju u ‘Aluminiju”, rekao je Bradvica.

Po njegovim riječima, Aluminij je u ranijim razgovorima bio spreman platiti dugovanje prema EP Herceg-Bosne od približno 21 milijuna eura, no tražio je odgodu, što u EP Herceg-Bosne nisu prihvatili, zbog čega su im svi računi blokirani.

Iz EP Herceg-Bosne su na konferenciji za novinare koja je održana samo sat vremena nakon istupa direktora Bradvice sve demantirali.

Direktor EP HZHB Nikola Krešić rekao je da odluka ove kompanije nije politička nego ekonomski motivirana.

‘Nije bilo nikakvog političkog pritiska prema meni ili prema aktualnoj upravi’, rekao je Krešić.

On je kazao da se u nekoliko sastanaka pokušao postići dogovor o otplati dugovanja Aluminija što pak iz ove kompanije nisu prihvaćali tražeći da im se omoguće dodatne pogodnosti.

‘Ova Elektroprivreda ne može riješiti probleme Aluminija. I ovo do sada što smo tolerirali mogli smo tolerirati zbog povoljnih hidroloških prilika’, rekao je direktor EP HZHB.

Mostarski Aluminij je zbog poskupljenja električne energije i nepovoljne cijene metala na svjetskoj burzi stvorio gubitke od oko 32 milijuna eura koje je pokrio smanjujući početkom godine vrijednost temeljnog kapitala. U vlasničkoj strukturi Aluminija Federacija BiH ima 44 posto kao i radnici, dok je hrvatska vlada suvlasnik 12 posto dionica.