Published On: Pon, ruj 21st, 2015

SZIJJATRO: 'Država smo stara 1.000 godina. Europu smo branili puno puta – tako će biti i sada'

Nakon oštorg napada na Hrvatsku, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto obrušio se na rumunjskog kolegu. Naime, Mađarska planira postavljanje žičane ograde i uz granicu s Rumunjskom, što je rumunjski ministar Bogdan Aurescu opisao kao autističan i neprihvatljiv čin koji vrijeđa duh Europske unije.
Szijjarto mu je u nedjelju poručio da je od njega očekivao malo više skromnosti obzirom da je ministar u zemlji čiji je premijer suočen sa suđenjem. Referenca je to utemeljena na optužbama za korupciju koje su nedavno podnesene protiv rumunjskog premijera Victora Ponte.

‘Mi smo država koja je više od 1000 godina stara i koja je kroz cijelu svoju povijest morala braniti ne samo sebe nego i Europu, mnogo puta. Tako će biti i sada, sviđalo se to rumunjskom ministru ili ne’, dodao je Szijjarto. Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je rumunjskog veleposlanika na konzultacije u ponedjeljak.
Podsjetimo, Szijjarto je ranije optužio Hrvatsku da je ‘prekršila mađarski suverenitet’ poslavši migrante preko granice vlakom u pratnji hrvatskih policajaca.
‘Umjesto da se pošteno pobrinu za izbjeglice, oni su ih odmah poslali u Mađarsku. Kakva je to europska solidarnost’, upitao se ministar, dodajući da će Mađarska ubrzati gradnju ograde duž granice s Hrvatskom ‘gdje to bude potrebno’.
U Tovarnik stižu nove izbjeglice, gradi se šatorsko naselje. Tisuće krenule prema mađarskoj granici na kojoj je smješten vojni konvoj.
‘Mađarska je još jednom dovedena u tešku situaciju’, rekao je. ‘Branit ćemo Europsku uniju, granice Schengenske zone i Mađarsku u skladu s europskim pravilima’, zaključio je.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare