Published On: Čet, tra 28th, 2022

SZIJJARTO: Hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó istaknuo je danas u Zračnoj luci Franjo Tuđman kako Mađarska podupire hrvatski stav da hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati.

Šef mađarske diplomacije je istaknuo kako je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštivanje volje svih triju konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava “političku hajku ni sankcije” protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Hrvatski je predsjednik Zoran Milanović rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promjeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i delegate u Domovima naroda. Istaknuo je da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku, koja je “povijesni srebrni metak”, kako bi se izborila za prava bosanskohercegovačkih Hrvata i riješila, između ostalog, sigurnosno pitanje.

“Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Izetbegovića da promijene zakon, dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor za NATO”, kazao je Milanović u utorak, prenosi Hina.

Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i obranu, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

“Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu obranu”, kazao je Grlić Radman novinarima u Zračnoj luci Franjo Tuđman nakon razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijjártom, dodavši kako o tome isti stav imaju sve članice NATO-a.

Grlić Radman je kazao kako ga je prije dva dana zvao finski ministar vanjskih poslova, a jučer švedska kolegica, te da im je on rekao kako podržava “njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora”.

Grlić Radman smatra da je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u NATO ako to žele.

Szijjártó je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvom u NATO-u, ali će se Mađarska “svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju” ako podnesu zahtjev.

Grlić Radman Plenkijev je kazao kako su manjine “snažna poveznica” u mađarsko-hrvatskim odnosima te da je model zaštite prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj “paradigma uzor u kontekstu zaštite nacionalnih manjina”. Za par godina možda će reći isto na susretu s Bakirom.

Szijjártó se dotaknuo energetske situacije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a istaknuo je kako “opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje” te da će Mađarska plaćati ruski plin “na način da stigne u Mađarsku”./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Za par godina neće biti ni Plenkija ni Radmana…, a Hrvati u BiH će biti vječno.Plenki neće stići do Brisela, i ostat će upamćen kao neuspjeli eutanazator Hrvata u BiH. Pamtit će se Tuđman, Milanović i Ljubić.

Hebbo zemlju koja izbora nema...
Hebbo zemlju koja izbora nema...
2 mjeseci prije

Nema brata dok ne rodi majka 😎 – ipak mi Hrvati nismo džaba bili u AU monarhiji par decenija 😎 i – bili smo im najlojalniji, i Bošnje i braća Srbi su pali na ispitu 🙁 !

Dobro, i Duraković šmrcka Kristijanu 😎 – a kad Eso šmrcka – čitav OHR leti po mahramice 🙁 – nije ni Esi mahane 😎 !

Stay tuned 😎 …

https://avaz.ba/vijesti/bih/738103/otvoreno-pismo-esada-durakovica-visokom-predstavniku-smitu-nemojte-nametati-izborni-zakon

Kiseljak
Kiseljak
2 mjeseci prije

Tko ovog shvatča za ozbiljno njega Urbana.Janšu sad vec bivšeg i Milanceta oznacili proruskim odpadom

Hebbo zemlju koja izbora nema...
Hebbo zemlju koja izbora nema...
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
2 mjeseci prije

Zapadnjaci se sve više odupiru američkom uticaju i svew više nas nećemo da tekbiramo iz američkog šuupka 😎 , Bošnje, uskoro ćete imati toliko prostora u šuupku da ćete slobodno moći i kolo razvući 😎 ! Poučak: ostajete sami i Zeleni smraadovi 🙁 – fina gradska raja (FGR, o.a.) Vas napušta 🙁 …