Published On: Ned, velj 16th, 2014

SWOBODA: Beograd ne bi podržao Dodikovo otcjepljenje! Tko bi ga priznao?

Postoji veliki interes Europske unije da se situacija u BiH pomakne s mrtve točke i svi žele iskoristiti ovu situaciju s demonstracijama da uvjere lidere kako je neophodno postići minimum konsenzusa o budućnosti zemlje, izjavio za bh.. novinsku agenciju Patria (NAP) Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) austrijski političar i član Europskog parlamenta.

On je na taj način prokomentirao sutrašnji novi dolazak komesara za proširenje EU Štefana Fuelea u Sarajevo, te najavu dolaska baroneseKetrin Ešton (Catherine Ashton)

– BiH je potreban bazični dogovor, a ako političari sad nemaju volju da ga postignu, sumnjam da bi se to promijenilo izvanrednim izborima. Krajnje je vrijeme da se postigne dogovor o Sejdić-Finci i to je prioritet, a ne novi izbori – kaže Swoboda, prenosi Nap.ba.

Na pitanje kako postići taj “minimum konsenzusa” kada čelnik manjeg entiteta Milorad Dodik pri svakom pomenu pregovora traži otcijepljenje od BiH, Svoboda odgovara da treba Dodika pitati kako to misli ostvariti.

– Dodika treba pitati što on ustvari planira uraditi sa Republikom Srpskom. Zar misli da će Beograd žrtvovati zeleno svjetlo koje je dobio od Bruxellesa i Washingtona zbog njega? Bio sam nedavno u Beogradu i siguran sam da za takav korak ne bi dobio podršku. Ko bi ga priznao, možda neke udaljene zemlje, ali on se treba zapitati što je njegova budućnost s takvom retorikom – oštar je Swoboda.

Ovaj član Parlamenta EU prokomentirao je i informacije da Europska komisija, na zahtjev Hrvatske kao članice EU, vrši pritisak na bošnjačke političare da prihvati treći entitet kao opciju za reformu Federacije BiH. Swoboda smatra da to nije slučaj.

– Mislim da to nije točno. Ali, to je pitanje za domaće vlasti. Nije do nas da namećemo nekakva riješenja zbog Hrvatske nego je do Bošnjaka i Hrvata da nađu svoje riješenje za FBiH kako bi ona bila funkcionalnija i korisnija za građane – zaključuje Swoboda.

Nap.ba )