Published On: Mon, Apr 8th, 2019

SVUDA POĐI KUĆI DOĐI: Navijači Želje traže da se utvrdi jesu li ISIL povratnici u BIH pripadnici LGTB zajednice. Pa ako jesu da im se zabrani ulazak u državu.

Kraj travnja novi je rok do kojeg će Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše i Armin Čurt iz Sarajeva, pripadnici Islamske države, iz zatvorskog dijela kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, biti izručeni, uhićeni i procesuirani u BiH.

Prethodno je najavljeno da će Ćufurović i Čurt u BiH stići do kraja ožujka, piše N1.

“Otvorili su se neki tehnički problemi vezani za to, ali koliko sada mogu kazati to je u finalizaciji, u završnoj fazi. U ovom momentu, ono što mogu kazati je da će te osobe biti izručene BiH najvjerojatnije do kraja mjeseca”, poručio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu.

Prema dostupnim informacijama, u kampu Roj nalaze se i državljani BiH Edin Muftić, Nedim Mujčinović, Aldin Blagojević, te Elmedin Sinanović, za koje bi tek trebao početi proces provjera, pa moguće izručenje. I tu nije kraj. Dug je popis boraca tzv. Islamske države ili Al Nusra Fronta koji su se predali kurdskim snagama. Među njima i Amir Selimović i Alija Keserović. Objavljene su i AFP-ove fotografije Edvina Babića. U zarobljeništvu su prema trenutnim informacijama i Salem Hasić i Senad Kasupović, te državljanin BiH Enes Borovac.

“Kurdi nemaju državu, ne radi se o nekoj državnoj strukturi s kojom možete pregovarati o deportaciji ili izručenju vaših državljana. SAD su svojevremeno nudile posredništvo svim zemljama, članicama koalicije u izručenju i deportaciji njihovih građana iz Sirije i Iraka u matične zemlje. Međutim, Amerikanci se povlače iz tog dijela Sirije i pitanje je jesu li potencijali tehnički kapaciteti, logistički, koji su bili na raspolaganju prije dva ili tri mjeseca, još uvijek tamo”, rekao je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

Godinu i po u kampu Roj nalazi se i sestra Aleme Dolamić. Ona je udovica borca ISIL-a Nermina Јahića. Alemina sestra, uz još dvije državljanke BiH i njihovo devetero djece, uputile su nadležnima u BiH apel za povratak. Krajem veljače u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je posljednji sastanak s članovima njihovih obitelji, a radi se na kompletiranju osobnih podataka.

U kampu Roj se, prema nepotpunim podacima, nalazi 31 državljanin BiH. U drugom, kampu Hol, nema ni okvirnog broja, ali se zna da pristižu. Samo u tri mjeseca – broj onih koji dolaze jer nemaju gdje – porastao je sa 10.000 na 76.000, podaci su Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Napomena: Naslov je clickbait i izmišljen je kao ironija na homofobne poruke navijača Željezničara.