Published On: Pet, sij 8th, 2021

SVJETSKI POZNATA SEIZMOLOGINJA PORUČILA HRVATIMA: ‘Očekujte potrese još dosta dugo’

Doktorica Jones pratila je sve što se događa u Petrinji i objasnila za RTL Direkt kolika je vjerojatnost da u Hrvatskoj slijedi još potresa magnitude 4, 5 ili 6. Odgovor i nije baš utješan.

“Beyonce potresa” kako ju je nazvao New York Times, “Meryl Streep državnih službenika” ili jednostavno “Earthquake Lady”, odnosno Gospođa Potres kako je zna većina Amerikanaca.

Lucy Jones već 35 godina ima samo jednu jedinu misiju – pripremiti svoje sugrađane da uskoro slijedi potres svih potresa. Ona je najprepoznatljivija seizmologinja na svijetu, ali i jedna od najutjecajnijih istraživačica potresa.

Profesorica na sveučilištu CalTech, autorica je više od 100 znanstvenih radova u kojima analizira rasjede i zemljinu koru. Traži odgovore na pitanja zašto, kada i gdje se potresi događaju? Postoji li uzorak? Hoće li se ikad moći predvidjeti? Kako su povezani? Kako se trebamo ponašati kad trese? Doktorica Jones pratila je sve što se događa u Petrinji i objasnila za RTL Direkt kolika je vjerojatnost da u Hrvatskoj slijedi još potresa magnitude 4, 5 ili 6. Odgovor i nije baš utješan.

Nitko ne može predvidjeti zasebni događaj. Problem je što se magnituda određuje za vrijeme potresa tako da ne postoje informacije u tlu o tome koliko će biti snažan prije nego se dogodi, tvrdi Jones.

Dodaje kako se potresi događaju svaki dan i veliki ne započnu drugačije nego mali.-Znati hoće li biti danas ili ove godine je kao da znate primjerice kad savijate štap točno u kojoj će mikrosekundi puknuti. Previše je slučajnosti u tome svemu, navodi dalje. Prema njezinim rijrčima, potresi jesu slučajnost, ali jedan aspekt nije slučajan, naknadni potresi.

Oko 5% do 10% naknadnih potresa su snažniji od prvog potresa, odnosno, u 5% slučajeva naknadni potres je snažniji od prvog potresa, to ste vi imali. Tako da sad znamo da će se Vama događati potresi i možete ih očekivati još dosta dugo, poručila je Jones.

Svaki potres potiče druge potrese unutar određenih razmjera. Raspon veličine potresa je vrlo strm. Znači imat ćemo 10 potresa veličine 4, ako se dogodi jedan veličine 5. Odnosno, 10 puta potres veličine 5, nakon svakog veličine 6 i mora biti blizu.

Ono što određuje magnitudu je duljina rasjeda koji se pomiče. Ako se pomiče jedan metar imate potres snage 1 ili 2, ali ako se pomiče rasjed duljine 10 kilometara imate potres magnitude 6, pojasnila je.

Dodaje kako potresi stvaraju osjećaj straha veći nego što su stvarna prijetnja za život.

Jako nas je strah da ćemo umrijeti u potresu, ali to se događa jako jako rijetko. Shvatite ovo, sve oko vas tjera vas u strah, ali ono što vam slijedi će vjerojatno biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine su se već srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići na bolje tako da vaš automobil je vjerojatno opasniji od potresa, poručila je Jones na kraju za RTL Direkt.