Published On: Pon, sij 12th, 2015

SVJETSKI MEDIJI O IZBORIMA Prvi kandidat konzervativaca na mjestu predsjednika nakon 15 godina

SVJETSKI MEDIJI O IZBORIMA Prvi kandidat konzervativaca na mjestu predsjednika nakon 15 godina

Izborni rezultat smatra se važnim testom uoči parlamentarnih izbora krajem godine, a s obzirom na Josipovićev poraz i pad potpore vladi premijera Zorana Milanovića, izbori bi se mogli održati prije studenoga, javlja dpa

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova, kandidatkinja konzervativaca Kolinda Grabar Kitarovićizabrana je za predsjednicu Hrvatske u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, javljaju svjetske novinske agencije ističući da će ona biti prva žena na toj dužnosti kao i prvi kandidat konzervativaca koji će zasjesti na to mjesto nakon 15 godina.

“Kandidatkinja konzervativaca Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je aktualnog hrvatskog predsjednika, socijaldemokrata Ivu Josipovića, u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju i postat će prvom predsjednicom Hrvatske od njezine neovisnosti i prvim kandidatom konzervativaca na toj dužnosti u posljednjih 15 godina”, javlja agencija dpa.

Nakon smrti Franje Tuđmana, “oca nacije” koji je obnašao dva predsjednička mandata, ona je prva iz HDZ-a koja preuzima tu dužnost nakon 15 godina, navodi dpa.

Također piše da se još prije 15 dana očekivalo da će Josipović osvojiti drugi mandat te da su ga ankete navodile kao pobjednika. Agencija navodi da je još jedno iznenađenje ovog kruga izbora veliki odaziv birača.

Tijekom kampanje rekla je da će raditi na gospodarskom oporavku zemlje kako bi ponudila mladim Hrvatima nadu i zaustavila trend njihovog odlaska iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Međutim, nije predstavila konkretne smjernice za ostvarenje tih ciljeva.

Iako je funkcija predsjednika uglavnom protokolarna, piše dpa, izborni rezultat smatra se važnim testom uoči parlamentarnih izbora krajem godine, a s obzirom na Josipovićev poraz i pad potpore vladi premijera Zorana Milanovića, izbori bi se mogli održati prije studenoga.

“Ako konačni službeni rezultati potvrde njezinu pobjedu, ona će biti prva predsjednica na Balkanu izabrana na izravnim izborima”, piše agencija France Presse i dodaje da Kosovo ima predsjednicu, ali da je ona izabrana u parlamentu u skladu s njihovim ustavom. Također navodi da je Grabar Kitarović, bivša ministrica vanjskih poslova i bivša dužnosnica NATO-a, obećala da će hrabro i odlučno krenuti u borbu sa svim problemima s kojima je Hrvatska suočena.

Ovi izbori dali su biračima priliku da izraze svoje nezadovoljstvo vladom lijevoga centra koja u tri godine vlasti nije pokrenula hrvatsko gospodarstvo pa zemlja ulazi u sedmu uzastopnu godinu recesije, pišu agencije dodajući da Josipoviću nije išla u korist bliskost s nepopularnom vladom koju nije kritizirao.

Slovenska agencija STA navodi da su to bili najneizvjesniji predsjednički izbori u Hrvatskoj. Također podsjeća da je Josipović tijesno pobijedio Grabar Kitarović u prvome krugu izbora s razlikom od 1,2 posto.

Talijanska ANSA navodi da Josipović nije uspio izboriti drugi petogodišnji mandat unatoč anketama od prije samo nekoliko tjedana koje su mu prognozirale sigurnu pobjedu te da je mala razlika u broju glasova pokazala koliko je neizvjesna i napeta bila izborna noć.

Reuters također piše da je utrka bila tijesna i da je Grabar Kitarović iskoristila nezadovoljstvo naroda zbog gospodarskih poteškoća s kojima je Hrvatska suočena.

Austrijska novinska agencija APA uz vijest da je predsjedničke izbore dobila Kolinda Grabar Kitarović piše kako je ona prva žena na čelu Republike Hrvatske.

Podsjećajući da je Grabar Kitarović kandidatkinja HDZ-a, agencija tvrdi da HDZ ima veliku šansu pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

Agencije podsjećaju da se predsjednik u Hrvatskoj bira na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone.

Srbijanski mediji o ishodu izbora

BEOGRAD – Vodeći beogradski elektronički mediji i internetski portali beogradskog tiska objavili su u nedjelju na večer pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

“Hrvatski izborni foto-finiš: pobijedila Kolinda Grabar Kitarović2, izvjšećuje na internetskoj stranici Radio-televizija Srbije (RTS).

“Josipović: Gospođa je pobjedila2, naslov je TV B92, koji citira izjavu aktualnog predsjednika Hrvatske, navodeći da je Josipović priznao izborni poraz.

“Izbori u Hrvatskoj: Pobjedila Kitarović, Josipović priznao poraz”, naslov je u “Blicu”, a “Večernje novosti” odlučile su izvješće otvorITI porukom: “Kolinda nova predsjednca Hrvatske; Josipović: Gotovo je, gospođa je pobijedila”.

“Hrvatska dobila predsjednicu – Kolindu Grabar Kitarović”, u vrhu je naslovnice TV portala N1, dok Al Jazeera Balknas uz naznaku “Uživo” izvješćuje: “Josipović priznao poraz na izborima”.

“Prvi nepotpuni rezultati: Pobjeda Grabar Kitarović”, naslov je beogradske “Politike”, koja prenosi izvješće agencije Tanjug, dok je tabliod “Kurir” uz naznaku “Uživo, izbori u Hrvatskoj” istaknuo “Josipović čestitao Kolindi Grabar Kitarović pobjedu”.

U Srbiji za sada nema službenih ocjena neslužbenih rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. ( Hina)

Slovenska televizija: Vrijeme do redovnih izbora za Sabor bit će “izgubljeno vrijeme”

LJUBLJANA – Drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj obilježila je mnogo viša izlaznost birača nego u prvom krugu i vrlo tijesan rezultat, navode u nedjelju na večer slovenski mediji u prvim reakcijama na nepotpune službene rezultate.

Slovenska državna i druge televizije rezultate izlaznih anketa objavile su kao drugu vijest, odmah nakon komemoracije protiv terorizma koja je uz veliki broj državnika održana u Parizu, prikazujući portrete i programe obaju kandidata, uz napomenu da se nisu obistinile prognoze kako će mnogo veći izlazak birača nego u prvom krugu pogodovati dosadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću.

Potvrde li i potpuni službeni rezultati da je pobjednica izbora Kolinda Grabar Kitarović, bit će po prvoj ocjeni Slovenske televizije zanimljivo pratiti kakav će biti njezin odnos s vladom lijevog centra i kakvu se kohabitaciju može očekivati.

U izvješću svog dopisnika iz Zagreba Slovenska televizija komentirala je da će vrijeme do redovnih izbora za Sabor u tom slučaju biti “izgubljeno vrijeme”, jer će se pojačati ideološke suprotnosti na političkoj sceni budući da su vjerojatne napetosti u relaciji Kitarović – premijer Milanović i HDZ – SDP.

Što se tiče eventualnih promjena u vanjskoj politici do koje bi mogla dovesti promjena na Pantovčaku, Slovenska televizija navela je da u pogledu odnosa Hrvatske sa Slovenijom nije moguće očekivati “poboljšanja”, s obzirom da je Kolinda Grabar Kitarović u nekim svojim izjavama o budućim odnosima sa susjednim državama tijekom kampanje iznosila rezolutnija i oštrija stajališta od Josipovića.