Published On: Čet, lis. 12th, 2017

SVJETSKI MEDIJI BRUJE O SMRTI BIJELE UDOVICE Bivša pankerica, najtraženija svjetska teroristica, poginula skupa sa sinom (14) u napadu dronom?

Britanska državljanka, pripadnica IS-a Sally Jones vrlo vjerojatno je poginula u američkim zračnim napadima, pišu najugledniji britanski mediji. S njom je vjerojatno bio i njezin 14-godišnji sin Jojo.

Britanski mediji pišu kako nema dokaza o njezinoj smrti, iako postoji visoko uvjerenje da je to tako. Ranije se izvještavalo o pogibiji drugih članova ISIS-a, pa se poslije ispostavilo da su živi. Sally Jones smatra se već tri godine najtraženijom teroristkinjom na svijetu.

Bivša pankerica Sally Jones (48), otišla je 2013. godine sa sinom iz Engleske u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi.

Postala je poznata pod nadimkom “Bijela udovica”, a džihadistima je pomagala regrutirati ekstremiste. U Raku je otišla da bi se udala za jednog od njih, Junaida Hussaina. Njezin suprug vodio je digitalne operacije za teroriste. Na kraju je poginuo u napadu 2016. godine. Ona je u tweetu nakon njegove smrti objavila da je “ponosna što je njezina supruga ubio najveći neprijatelj Alaha”.

Jones je koristila društvene mreže kako bi regrutirala žene u ISIS te pružala informacije potrebne za put u Siriju. Također je ohrabrivala pojedince za izvođenje terorističkih napada u Velikoj Britaniji, pružajući informacije o izradi bombe kućne izrade. Na društvenim mrežama znala je objavljivati fotografije na kojima je pozirala s oružjem.

Iako je bila vrlo aktivna na Twitteru šireći islamsku propagandu, nije bila aktivna zadnjih mjeseci. Prema podacima CIA-e, zadnji put je viđena kako bježi iz Rake prema sirijskom gadu na granici Mayadinu. Pentagon zasad ne može potvrditi je li doista poginula.

Prije nego se posvetila islamu prodavala je parfeme i svirala gitaru u punk bendu. Godine 2015. Ujedinjeni narodi su je stavili na popis agenata koji operiraju u sklopu terorističke organizacije.

Supruga jednog drugog džihadista anonimno je proljetos za Sky News otkrila da se Jones očajno želi vratiti u Kent, no vođe džihadističkih skupina ju sprječavaju u tome i brane joj da se vrati.

– Ona je sad među njihovim ženama, iako je svog supruga izgubila. Sin je i dalje s njom – rekla je tada žena koja se predstavlja kao ‘Aisha’, prenosi Jutarnji.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer