Published On: Pet, lis 17th, 2014

Svjetski je dan siromaštva: Stopa rizika u Hrvatskoj iznosi visokih 20,5

SVJETSKI je dan siromaštva. Prema posljednjim pokazateljima, stopa rizika od siromaštva u 2012. iznosi 20,05 posto.
Posljednji podaci državnog Zavoda za statistiku govore i kako je u 2012. u Hrvatskoj bilo 32 posto osoba koje su u riziku od siromaštva ili žive u kućanstvima s niskim intenzitetom rada. Svjetski dan siromaštva dočekujemo u ne baš optimističnom ozračju, a najteže je najranjivijim skupinama društva, posebice beskućnicima ili umirovljenicima, rekla je za Media servis pučka pravobraniteljica Lora Vidović…
“Iznosi socijalnih primanja koje oni primaju ne mogu osigurati ni minimum osobnih životnih potreba. U ranjivoj situaciji su najsiromašniji naši sugrađani, beskućnici koji bez krova nad glavom krpaju kraj s krajem. Potrebno je napraviti puno više kako bi se našim najranjivijim stanovnicima ublažile posljedice ove ekonomske krize koja u Hrvatskoj traje već posljednjih nekoliko godina”, rekla je Vidović.

Vidović: Treba uložiti više napora u poboljšanje socijalne sigurnosti starijih osoba

Stopa rizika od siromaštva u RH u 2012. godini iznosila je 20,5 posto, a za umirovljenike čak 21,8 posto. Državna potpora za starije osobe bez mirovine još nije uvedena, a iznosi socijalnih primanja ne mogu im osigurati niti minimum osnovnih životnih potreba. Kako bi se glasnije progovorilo o starijim osoba i siromaštvu, pučka pravobraniteljica Lora Vidović danas organizira okrugli stol od 10.00 – 14.00 sati u Domu za starije i nemoćne osobe na Medveščaku. Bit će to prilika da širi krug stručnjaka koji se na dnevnoj bazi susreću s problemima starijih osoba i siromašnih progovori o temi kojoj se rijetko posvećuje dovoljna pažnja.

Listopad je mjesec u kojem obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba, Svjetski dan beskućnika i Svjetski dan borbe protiv siromaštva.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji istraživanje o problemima i statusu beskućnika, a i sada se u prihvatilištu za beskućnike na ‘kratkotrajnom smještaju’ nalaze, preko pet i više godina, starije osobe kojima bi primjeren smještaj trebao biti u udomiteljskoj obitelji ili domu za starije osobe.

“Socijalna sigurnost starijih osoba je područje u kojemu je potrebno uložiti dodatne napore. Vodeći računa o njihovoj pojačanoj ranjivosti u vremenu dugotrajne ekonomske krize, potrebno je pronaći najbolja moguća rješenja za unapređenje njihove socijalne sigurnosti i položaja u društvu, čemu nastojimo doprinijeti i kroz ovaj skup koji će se održati na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, ali i povodom Međunarodnog dana starijih osoba i Svjetskog dana beskućnika koji se također obilježavaju u listopadu” poručila je Vidović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare