Published On: Wed, Aug 19th, 2015

SVJEDOK TUŽITELJSTVA EKREM ŠABIĆ:'Bosnić lovi ljude, obučava i odvodi u Siriju da ratuju. Ubio mi je sina'

Svjedok Tužiteljstva BiH Ekrem Šabić tvrdi da je za pogibiju njegovog sina Nermina u Siriji odgovoran Husein Bosnić, koji je optužen za javno poticanje na terorističke aktivnosti.
“Ubio mi je sina”, rekao je Šabić danas na suđenju Bosniću u Sudu BiH. Šabić je dodao da je za smrt sina saznao od kćerke, ali da ne zna točno gdje je Nermin nastradao, prenosi Srna.
Svjedok je naveo da je njegov sin od 2013. godine živio kod Bosnića, koji ga je “okrenuo pod svoje” i da od tada nije imao nikakve kontakte sa njim.
On je ispričao da mu je snaha po dolasku kući u Bosansku Krupu iz Slovenije rekla da je “Nermin otišao na neku obuku sa Bilalom”.
“On lovi ljude, obučava i odvodi u Siriju da ratuju. Ovakvi kao što je Bilal nisu ljudi. Lako je ubijati tuđu djecu”, rekao je Šabić.
Prema njegovim riječima, poslije dva mjeseca kod Bosnića je otišla i Nerminova žena sa njihovo dvoje djece, tamo rodilo treće, a u Siriji i četvrto dijete.
Svjedok tvrdi da Nermin nije imao novac za odlazak u Siriju. On je istaknuo da je novac bio Bosnićev koji mu je dala Nerminova majka, svjedokova bivša supruga. Ona se poslije razvoda preudala za čovjeka koji je u srodstvu sa Bosnićem.
“Nermin nije otišao dobrovoljno. Poslao ga je Bilal, kojeg zovu `šeik`. On je glavni organizator odlazaka na ratišta u Siriju”, tvrdi Šabić.
Šabić, koji živi i radi u Sloveniji, strahuje i za drugog sina Almina, koji je sa njim, i plaši se da će ga vrbovati Bosnićevi ljudi.
Svjedok je istaknuo da je gledao “na televiziji da je Bosnić i u Jesenicama obučavao ljude za ratovanje”, te napomenuo da su tri Slovenca poginula na sirijskom ratištu.
Današnjem ročištu nije pristupio najavljeni zaštićeni svjedok “B1”, koji se trenutno nalazi izvan BiH. Njegovo svjedočenje odgođeno je za 26. kolovoz, kada će biti nastavljeno suđenje.
Tužiteljstvo tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizirane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.
Optužen je za poticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa kaznenim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe