Published On: Sri, lis 31st, 2018

SVJEDOK POLICAJAC: Strašniji prizor nisam vidio, a godinama radim u policiji

U Županijskom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje 20-godišnjem Almiru Ejuboviću iz Hadžića, koji se tereti za izazivanje teške prometne nesreće krajem lipnja ove godine na autoputu A1 Sarajevo – Zenica, u mjestu Butile, u kojoj su poginule tri djevojke, dok je jedna teško ozlijeđena.

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudac Husein Delalić na početku ročišta kazao je kako je Ejubović uputio nekoliko zahtjeva za posjete i podnesaka, što mu je odbijeno, prenosi Faktor.

Na jučerašnjem ročištu svjedočila je A. O., sestra stradale L. O., a koja je u trenutku nesreće bila u automobilu BMW, kojim je upravljao Ejubović. Sudac Delalić odlučio je da se njene izjave sa svjedočenja ne objavljuju u medijima, budući da je djevojka u trenutku nesreće bila maloljetna, kao i zbog traume koju je preživjela.

Policajac MUP-a Sarajevske županije Amir Zuć, iz odjela za prometne istrage, ispričao je kako je 29. lipnja bio u Općoj bolnici zbog jedne druge nesreće kako bi pratio stanje motocikliste koji je ozlijeđen u toj nesreći.

– U bolnicu su stigla dva vozila Hitne pomoći kojima su dovezene tri osobe. Dvije ženske osobe su smrtno stradale u nesreći, dok je treći muškarac, koji je dovezen, bio ozlijeđen. Nismo znali njihov identitet, u Hitnoj pomoći su ih vodili kao “XY”, jer nisu imali dokumente. Kolega i ja smo se odmah zaputili na mjesto nesreće, zajedno sa tužiteljicom koja je s nama trebala na očevid, dok je treći kolega ostao u bolnici, kazao je Zuć. Dodao je kako mu je dežurni operativni javio da se na mjestu nesreće nalaze dva svjedoka. pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Zuć, inače, kako je na samom početku svjedočenja kazao, u policiji radi od 1991. godine, dok je u odjelu za prometne istrage posljednjih 15-ak godina.

– Tolike godine sam tu, ali strašniji prizor nisam vidio. U vozilu su bile dvije osobe, čiju smrt su konstatirali medicinski radnici. Osim kolega i tužiteljice, na mjesto događaja stigao je i vještak strojarske struke, a mi smo kasnije fiksirali tragove i pregledali vozilo kako bi pronašli identifikacijske dokumente stradalih, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu mu je kolega javio kako su ozlijeđeni prevezeni dalje u bolnicu na Koševu, te da je podlegla još jedna djevojka.

– Na terenu su bili i vatrogasci koji su prije našeg dolaska izvadili ozlijeđene iz vozila, a kasnije i tijela preminulih. Kolege su mi skrenule pažnju da se na vozilu nalaze različite registarske tablice, a dežurni operativni mi je javio kako je provjerama utvrđeno da je jednu tablicu izdao MUP RS-a, a drugu PU Hadžići, kazao je Zuć.

Dodao je i to kako je njegov kolega Irhad Merdanović najviše pomogao pri utvrđivanju identiteta djevojaka, jer stanuje blizu njih. Vještak strojarske struke Jasmin Bijedić ispričao je kako je za zadatak imao da utvrdi tehničku ispravnost vozila prije nesreće, kao i oštećenja koja su nastala u nesreći.

– Bio sam prisutan na očevidu i tu sam prvi put vidio vozilo. BMW nije posjedovao adekvatnu identifikaciju za uključenje u promet. Na osnovu ranije izdanih probnih tablica, utvrđeno je da je vozilo u posjedu Almira Ejubovića, kazao je vještak.

Prema njegovim riječima vozilo više nije bilo u voznom stanju te je bilo potpuno devastirano i uništeno.

– Kada bi se svi dijelovi pokupili, nemoguće bi bilo “sastaviti” to auto. Zbog potpunih oštećenja uzrokovanih sudarom, nije bilo moguće utvrditi ispravnost vozila prije nesreće. Osim toga, nisu uočeni tragovi koji bi ukazali da je ostvaren kontakt sa drugim vozilom ili eventualno “češanje” u prolazu, koje bi uzrokovalo preusmjeravanje vozila, kazao je Bijedić.

Tužiteljica Šejla Herceglija u sudnici je pustila video snimke sa autoputa na kojima se vidi BMW prilikom izlaza iz Vlakova na naplatnim kućicama. Na fotografiji koja je izdvojena sa snimka na mjestu vozača se vidi Ejubović u bijeloj košulji sa vezanim sigurnosnim pojasom, dok je na mjestu suvozača djevojka u tamnoj odjeći, te je nemoguće vidjeti da li je vezana pojasom. Prikazani su i snimci BMW-a na ulazu u Tarčin, kao i dio snimka petlje Butile, na kojem se vidi kako se BMW iz krajnje lijeve trake prestrojava udesno i udara u stup.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. studenog. Ejubović je optužen da je kao sudionik u prometu na putovima ne pridržavajući se prometnih propisa ugrozio javni promet, te izazvao udes na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva u kojem su stradale A. I. (18), N. N. (17) i L. O. (17), dok je teške ozljede zadobila A. O.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare