Published On: Pet, sij 18th, 2013

Svjedok obrane Ivanović: Sahranjivao sam Srbe koji su umrli ili poginuli na kopanju rovova

Dok su ga unakrsno ispitivali tužitelji, Miščević je rekao da “treba biti pošten i reći da je srpski strana svakodnevno tukla” i kada ABiH nije djelovala, a da je na ta djelovanja odgovarala “vrlo brzo i žestoko”
Braneći se od optužbi za teror nad civilima u Sarajevu i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, optuženi Radovan Karadžić je pred suca Međunarodnog kaznenog suda u Haagu izveo još trojicu svjedoka.
Svjedoci Janko Ivanović i Ilija Miščević potvrdili su da su u sarajevskom naselju Hrasnica, gdje su živjeli tijekom rata, vidjeli kako pretežno muslimanske snage iz urbanog područja otvaraju vatru iz pokretnih minobacača na srpske položaje oko grada. Ubrzo bi, po svjedocima, uslijedio artiljerijski odgovor Vojske Republike Srpske (VRS).
10.000 DM za napuštanje Sarajeva
Ivanović i Miščević, koji su svjedočili preko videoveze, izjavili su i da su Srbi u Hrasnici morali ići u radne vodove koji su kopali rovove na frontu, javio je BIRN – Justice Report.
Svjedok Ivanović je rekao i da je “sahranjivao Srbe koji su umrli ili poginuli na kopanju rovova”.
Naglasio je i da nije mogao napustiti Sarajevo zato što su muslimanske vlasti za to tražile “10.000 njemačkih maraka”.
Dok su ga unakrsno ispitivali tužitelji, Miščević je rekao da “treba biti pošten i reći da je srpski strana svakodnevno tukla” i kada ABiH nije djelovala, a da je na ta djelovanja odgovarala “vrlo brzo i žestoko”.
“Tako je iu mom neboderu bilo civilnih žrtava svih nacionalnosti … Po mom neboderu bilo je svih mogućih granata … najviše minobacačkih … Samo moj stan pogođen je pet-šest puta, a neboder više stotina puta”, posvjedočio je Miščević .
Navod optužnice da su pripadnici srpske snaga silovali i podvrgavali seksualnom nasilju muslimanske žene u Foči 1992. godine, Karadžić je nastojao opovrgnuti preko iskaza svjedoka Milutina Vujičića.
On je posvjedočio da je noću “čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj dvorani ‘Partizan'”, koju je nazvao “prihvatilištem”.
Prema njegovim riječima, žene iz okolnih sela koja su napustile muslimanske snage mogle su slobodno kretati preko dana. Naznačio je da su u Foču dovedene kako bi bile “zaštićene od srpske paravojski u selima”.
Silovanje muslimanskih žena
Muslimanski muškarci bili su “radi zaštite smješteni u druge objekte”, poput Kazneno-popravnog doma (KPD). Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, u tom zatvoru počinjeni su teški zločini nad pritvorenicima.
U unakrsnom ispitivanju, tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff predočila je svjedoku da je presudama Tribunala u Haagu utvrđeno da su u sali “Partizan”, srednjoj školi, na Buk Bijeloj i drugim lokacijama, srpske vojnici učestalo silovali i seksualno zlostavljali muslimanske žene.
“Živjeli ste blizu ‘Partizana’, morali ste za to znati”, sugerirala je tužiteljica. Vujičić je odgovorio da je stražu kod “Partizana” držao “samo tri-četiri dana” i da mu je bilo “rečeno da nitko ne smije ući “kod žena.
“Dok sam bio tamo, za četiri noći, nitko nije mogao ući … Što je poslije bilo, ne znam”, rekao je svjedok.
Suđenje Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, optuženom i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno sutra.