Published On: Wed, Aug 26th, 2015

SVJEDOK NA SUĐENJU BOSNIĆU: Još sam odan ISIL-u, bio sam u jedinici Jahači

Zaštićeni svjedok “B1”, državljanin BiH, rekao je danas u Sudu BiH na suđenju Huseinu Bosniću, optuženom za javno poticanje na terorističke aktivnosti, da se na sirijskom ratištu borio na strani “Islamske države”, kojoj je i dalje vjeran.
Svjedočeći na poziv Tužiteljstva, svjedok je potvrdio kako je bio pripadnik jedinice “Jahači”, koja se na sirijskom ratištu borila protiv režima Bashara al Asada i Kurda.
On je rekao da je u toj jedinici u Azazu, gdje je boravio 2013. i 2014. godine, bilo dvadesetak državljana BiH koji su se borili na strani “Islamske države”.
– U jedinicama `Muhadžir` i `Ensaraj` u Hairdanu borilo se 30 Bosanaca. I ja sam se jedno vrijeme sa njima borio – rekao je svjedok, dodajući da je na sirijskom ratištu poginulo dvadesetak državljana BiH.
On je posvjedočio kako je prije odlaska u Siriju vidio Bosnića na predavanjima u Bosanskom kulturnom centru, džamiji kralja Fahda i jednom medžlisu u Sarajevu, te da je na tim mjestima viđao i Nusreta Imamovića.
Svjedok kaže kako su Bosnić i Imamović bili autoriteti i da su na tim predavanjima govorili o načinu prakticiranja vjere koji se provodio u džamiji kralja Fahda, sarajevskom medžlisu, Ošvama, kao i u Siriji, a koji se razlikuje od uobičajenog.
On navodi kako su predavanja bila otvorena za javnost i da je vidio da su snimana. Svjedok je ispričao da je jedanput neko zabranio predavanje u džamiji kralja Fahda, ali da ne zna tko je to učinio.
– Prije odlaska u Siriju, trebao sam imati teskiju /preporuku/ kojom se dokazuje da si istinski borac za Islam. Dobio sam je od Imamovića, koji je danas u Siriji. Po dolasku u tu zemlju, halifi El Bagdadiju daje se zavjet na vjernost `Islamskoj državi`. Ja još stojim iza nje – rekao je svjedok.
On kaže kako je čuo da je teskije davao i Bosnić, ali da ne zna da li ju je od njega dobio neko od dvadesetak državljana BiH. Svjedok tvrdi kako mu nitko nije rekao da ga je Bosnić poslao u Siriju.
Zaštićeni svjedok je rekao kako se u BiH vratio jer “u Siriji ima svega”, te da se dogodilo “krvoproliće između braće” što nije očekivao.
On je potvrdio kako i danas ima kontakte sa nekim od državljana BiH koji se još bore na strani “Islamske države”.
Svjedok je naveo kako je po povratku u BiH sa sirijskog ratišta na “Youtubeu” gledao predavanja na kojima je Bosnić govorio da treba biti vjeran “Islamskoj državi” i da se svi muslimani trebaju pridružiti “borbi na Alahovom putu”.
Tužiteljstvo tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice organizirane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.
Optužen je za poticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.
Suđenje će biti nastavljeno 2.rujna, saslušanjem novog svjedoka obrane.