Published On: Sub, lis 16th, 2021

Svjedok Enver Sivro rekao da je cilj akcije bio proboj u Vitez

Na suđenju za zločine tzv Armije RBiH počinjene na području Viteza, svjedok Tužiteljstva BiH kazao je da je ranjen u akciji koja se dogodila u prosincu 1993. godine, te da je tom prilikom bilo ubijenih i na strani Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kao i na strani Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zikret Osmančević je izjavio da je u prosincu 1993. godine bio pripadnik 325. brdske brigade ABiH, te je sudjelovao u akciji u kojoj je čuvao liniju na teritoriji pod kontrolom HVO-a, piše Detektor.ba.

Osmančević je objasnio da je bio mrak, te nije bila dobra vidljivost, ali da se sjeća kako je naišla žena koja je počela vikati. Objasnio je da je grupa vojnika, pripadnika ABiH, prošla pored žene i nakon što su se odmaknuli, čuo se pucanj.

“Čuo sam pucanj, e sad je liumrla, ne znam”, rekao je Osmančević, dodavši da je kasnije čuo da je žena ubijena tom prilikom, ali da ne zna tko ju je ubio.

Svjedok je ispričao da je tada ranjen u kuk, dok je Behrudin Sivro ubijen. Dodao je da je vidio i mrtvog vojnika HVO-a, a da je čuo da ih je još nekoliko ubijeno.

Tužitelj Ivan Matešić je podsjetio na raniji iskaz u kojem je svjedok naveo da je čuo da su vojnici HVO-a strijeljani blizu kuće Almira Sarajlića Rokija, a da su to učinili Sarajlić te Šaćir i Sadik Omanović, na što je Osmančević kazao da on to nije rekao, te da uopće ne zna koja je Rokijeva kuća.

“Nit mogu znati gdje je tko bio na liniji, ni je li bio”, kazao je svjedok.

Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić zvani Roki, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović optuženi su za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravicu kod Viteza 22. prosinca 1993. godine.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade ABiH, Tarahija zapovjednik Trećeg bataljuna ove postrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

Drugi svjedok Enver Sivro je rekao da je cilj akcije 22. prosinca 1993. bio proboj u Vitez.

On je objasnio da su se vojnici nalazili u potoku, te da je tom prilikom čuo ženski glas, a nakon toga pucanj. Kako je kazao, žena je bila u vojničkom prsluku i nije odmah umrla.

“Vidjelo se malo kao da diše”, rekao je Sivro, objasnivši da je bio mrak, ali da, s pozicije na kojoj se nalazio, mogao je vidjeti kako diše. Dodao je da ne zna odakle se pucalo, ni tko je ubio ovu ženu.

Objasnio je da se, nakon nekog vremena od tog pucnja, počelo dosta pucati, te da se i pucalo s obližnje kuće u kojoj su se nalazili vojnici HVO-a.

Enver Baždar, branitelj prvooptuženog Purića, upitao je svjedoka jesu li imali naredbu da ubijaju civile, na što je svjedok odgovorio da nisu.

Treći svjedok Namir Šipčić je izjavio da je bio pripadnik probojne čete, te je dodao kako je čuo da ima nekoliko zarobljenih vojnika HVO-a, ali s obzirom da on nije bio u blizini događanja, ne zna što se dogodilo.

Tužitelj Matešić pročitao je iskaz preminulog zaštićenog svjedoka K-1, koji je u iskazu naveo da je bio angažiran na čuvanju linija. Kako je pročitano u iskazu, svjedok K-1 vidio je kako je zarobljeno 11 vojnika HVO-a, te je vidio kako su “Roki Sarajlić i mladi Kavazović poveli ovu grupu vojnika prema Rokijevoj kući i nakon toga je čuo rafal”.

“Čuo sam da je Roki pucao”, izjavio je svjedok u iskazu, dodavši da je zajedno s ovom dvojicom bilo još vojnika koji su odveli pripadnike HVO-a, a da mu je poznato da su tijela ubijenih bila jedan period u nekoj garaži, nakon čega su razmijenjena.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. listopada.

U Križančevu selu pobijeno 64 Hrvata

Podsjetimo, Prema prvim podatcima, u napadu tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO-a.Prema kasnije dostupnim podacima, na dan borbi su na hrvatskoj strani stradale 44 žrtve (prema vrstama rana, nagađa se da su neki ubijeni nakon zarobljavanja), da bi u točno neutvrđeno vrijeme i okolnostima više dana nakon borbi snage Armije BiH pobile 30 zarobljenika iz redova HVO. Selo je opljačkano i spaljeno. Poslije se ustanovilo da su muslimansko-bošnjačke snage pobile 64 Hrvata, jer se otkrilo da je još 30 Hrvata iz ovog mjesta odvedeno u pravcu sela Počulice pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom gdje je bio mudžahedinski logor i potom ubijeni./HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Poskok je Indexov vanbračni portal! Tek sad je mnogo toga jasno!!!

Hidžamija
Hidžamija
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Šajze! Muslimanski dio moderatorske ekipe čini sve da me banuje na Poskoku i da me za sva vremena pošalju crnookom džennetskim djevicama 🙁 ! Ako me nestane – svi imate selam i mahanje 🙁 ali, sreća u nesreći je da su muslići sa Poskoka informatički prilično nepismeni 🙂 . Toplo preporučam knjigu “Uvod u informatiku za Soroševce i islamiste” od šejha Abdulaziaza Muhameda, tamo se puno toga može priučiti…

Last edited 1 mjesec prije by Hidžamija
Joni
Joni
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Ti si opasno obolio,zasto ne pomognes sam sebi i potrazis neku psihijatrijsku ustanovu?

never baklava
never baklava
1 mjesec prije

Maskirni prsluci su to što im i samo ime kaže. U prirodi i noću zamaskiraju osobu. “Stope” se s okolinom.

Bila je noć. Jako slaba vidiljivost ali je u mrklom mraku baš maskirni prsluk svijetlio kao reflektor na stadionu. Muslimanski vojnici prvo su uočili maskirku, uplašeni hrabri džihadisti su zatim pucali pa tek onda u mrklom mraku vidjeli kako se radi o ženi civilu. I njeno disanje su mogli uočiti ali prije ubojstva ne i nju žrtvu?!.

Koja prevrtljivost?! Koji obraz procječno poštenog Bošnje?!

Maskirni prsluk je izmišlje kako bi džihadisti imali alibi za pucanje na civile. Svi ubijeni hrvatski civili nosili su maskirni dio odjeće. I žene i djeca i starci. Toga se džihadisti sjećaju. Ranije datih iskaza i kuće Rokia ne sjećaju se. Tako im je naredio Visoki ćato Alzheimer.

Naknadno ubijanje zarobljenih po danu, pljačka i palenje sela, ma kakvi. Ništa se od jakog sunca nije vidjelo.

“Incident”, bolan! Kakav vas plan, namjera, naredba, zapovjedna odgovornost i ratni zločin spopao!

Last edited 1 mjesec prije by never baklava
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Odgovori   never baklava
1 mjesec prije

Islamisti sude islamistima za djela koja su islamom propisana?! Ma tko tu koga taslači – nije to vidjelo suđenja – sve je to sam muslimanski cirkus i predstava za američku i britansku ambasadu…

never baklava
never baklava
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Bošnjačko sudstvo, pri farsa procesuiranju muslimanskim ratnim zločincima, drži se pravila sportskog ribolova:
Uhiti, uslikaj i pusti.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Odgovori   never baklava
1 mjesec prije

Uhiti, uslikaj, poljubi i pusti – tako mi to u mom selu radimo…

Risovčanin
Risovčanin
1 mjesec prije

armija BiH islamiska teroristička organizacija.

Space
Space
1 mjesec prije

samo rokaj uzepejce,valjaj u kanale

Ceto
Ceto
Odgovori   Space
1 mjesec prije

Stoma islamisticka.Mars

yoker
yoker
Odgovori   Space
1 mjesec prije

jesili ti rođen glup ili si vrijedno trenirao kroz taj tvoj bijedni zivot….?

icoo
icoo
1 mjesec prije

Za Rokija se pricalo da je ubio zarobljene a on je tada bio poduzetnik..