Svjedočila legenda Dinama: ‘Na ruke sam dobio 80.000 eura, Zdravko mi je rekao da je to procedura’

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama bivši igrač toga kluba Silvio Marić rekao je kako su mu neke ugovorne obveze, umjesto na račun, bile plaćane u gotovini, ali nije se mogao sjetiti je li taj novac dobio od okrivljenog Zdravka Mamića.

U svom iskazu na osječkom Županijskom sudu Marić je istaknuo da mu je plaća bila isplaćivana temeljem potpisanog ugovora i aneksa ugovora, ali i da mu je dio obveza, koliko se danas može sjetiti, bio isplaćivan u klupskom računovodstvu, za što je potpisivao potvrde, te da mu je za takav način isplate rekao netko od vodećih ljudi kluba.

Svjedok se nije mogao sjetiti koliko mu je puta novac bio isplaćen na takav način te je li tada bio nazočan netko od klupskih čelnika, ali se sjeća da mu je jednom prilikom tako isplaćeno 80 tisuća eura.

‘Ovakva isplata nije bila uobičajena’

Istaknuo je kako ovakva isplata, za koju je potpisao potvrdu, nije bila uobičajena jer je prethodno sve dobivao preko računa te misli da je isplatu u gotovini dogovorio sa Zdravkom Mamićem, ali se nije mogao sjetiti tko mu je točno donio taj novac.

Nakon što mu je predočena potvrda iz sudskog spisa na kojoj stoji da je novac dobio od Zdravka Mamića, kao i iskaz iz istrage da je od Mamića primio 80 tisuća eura, Marić je ustvrdio kako se danas ne može sjetiti da je novac tada primio od okrivljenog Mamića.

“Ne kažem da Mamić tada nije bio tamo, ali ne znam, pokušavam, ali ne mogu se točno sjetiti”, rekao je Marić.

Marić se ne sjeća detalja ugovora

Na upite obrane svjedok je ustvrdio kako ne može točno reći što je stajalo u detaljima aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom, a ne sjeća se ni je li novac od transfernog obeštećenja išao njemu ili klubu.

Na pitanje USKOK-a s kime je dogovoren takav način isplate, Marić je rekao sa Zdravkom Mamićem. “On mi nije tada objasnio zašto dobivam novac na ruke, nego je rekao samo da je to takva procedura”, rekao je Marić, prenosi 24 sata.

Prema izvodu iz spisa novac “na ruke” je dobio najmanje tri puta, odnosno u tri isplate. “To jesu moji potpisi. Jedna je potvrda pisana mojim rukopisom, a ostale ne. U ovoj sam napisao da sam 26.10.2002. dobio 50 tisuća eura od Zdravka Mamića, ali ne sjećam se da li mi je to on osobno uručio”, rekao je Marić na sudu. Otkrio je i da je “znalo biti kašnjenja isplate plaća”, ali “na kraju bi ih uvijek isplatili”.

Braća Mamić u bijegu u BiH

Suđenje se nastavlja 25. i 26. rujna ispitivanjem novih svjedoka. Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna..