Published On: Wed, Oct 7th, 2015

SVIRAČI RUMENE KADULJE novi roman Željka Barišića

Splitska udruga DADAnti objavila je 12.-ti naslov u svojoj ediciji ‘dadanti’; roman Željka Barišića SVIRAČI RUMENE KADULJE.
Ovo je ujedno i prvo prozno djelo u toj ediciji nakon 11. pjesničkih knjiga.
Evo što o knjizi kaže poznati publicist i književnik Nino Raspudić
Drugi roman Željka Barišića Svirači rumene kadulje, kao i prvi, Bilo jednom u Zagrebu (2006), nosi snažan autobiografski pečat. Ovaj put pratimo junaka u srednjim tridesetim godinama, na mukotrpnom početku obiteljskog života i profesionalne karijere. Miljenko, glavni lik romana, mladi je liječnik, vukovarski branitelj, koji se počekom 2000-ih oženio i nastanio u Splitu, gdje, zahvaljujući novcu koju mu je ostao od pokojnog oca, otvara privatnu ordinaciju. Osnovni životni cilj njegove mlade obitelji, koja s dvoje male djece živi u podstanarstvu, je vlastiti stan, za kojeg Miljenko uplaćuje sav pretekli prihod od ordinacije.
Naporni rad, obiteljske obveze i teška ratna sjećanja navode ga na traženje nekog oduška. Miljenko ga nalazi u treningu kick-boxinga. U ovom sportu on konačno ‘pronalazi sebe’ i iako već duboko u tridesetima, na nagovor trenera počinje se natjecati na borilačkim turnirima. Svirači rumene kadulje uvode čitatelja u svu raskoš i bijedu svijeta borilačkih ringova na vrlo uvjerljiv način, zahvaljujući činjenici da je i sam autor prošao isti put kao i njegov junak na relaciji ordinacija- obiteljske obveze-borilački klub. No svijet kick-boxa i uspon liječnika-veterana u njemu samo je jedna tematska razina ovoga romana.
U podtesktu se stalno vraćaju junkova ratna iskustva s Trpinjske ceste, i nova dimenzija koju ona dobivaju gledana kroz prizmu junakovog prijateljstva s trenerom Koletom, bivšim boksačkim šampionom, srpske nacionalnosti, s kojim će Miljenko ući i u pothvat osnivanja novog kluba. Na tom putu otkrit će neke, njemu ranije nepoznate, životne poteškoće i izazove što će kulminirati u (ne)očekivanom finalu.
Roman Svirači rumene kadulje na zanimljiv i uvjerljiv način tematizira neka, u našoj književnosti, do sada neobrađena područja suvremenog života, od svijeta borilačkih vještina do investicijskog i građevinskog kriminala i to iz antiherojske perspektive rastrzanog muškarca na pragu krize srednjih godina.

http://www.knjizevnost.org/