Published On: Pon, ruj 29th, 2014

SVIJET O BEOGRADSKOM GAY PRIDEU ‘Europska zemlja u kojoj tenkovi i policija brane homoseksualce’

Američki ABC navodi riječi Ane iz Niša koja kaže: ‘Živjela sam u Amsterdamu, a ovo i ono tamo su dva različita svijeta’

BEOGRAD Svjetski mediji sa zanimanjem su popratili jučerašnju gay paradu u Beogradu. Pozdravljeno je održavanje parade, ali svi pritom upozoravaju kako je sigurnost malobrojnih sudionika osiguravalo na tisuće policajaca.

Britanski The Independent Srbiju na naslovnici svog portala opisuje kao ‘europsku zemlju u kojoj trebate tenkove i specijalnu policiju kako bi mogli biti gay u javnosti’. Dodaje se kako je gay parada ‘rijedak prizor za Srbiju, jednu od najkonzervativnijih država u Europi’.

Američki ABC javlja kako je na paradi bilo više policajaca nego sudionika, te navodi riječi Ane iz Niša koja kaže: ‘Živjela sam u Amsterdamu, a ovo i ono tamo su dva različita svijeta’.

Američka javna televizija PBS se pita ‘Hoće li gay pride pomoći Srbiji da uđe u EU?’, dok EU Observerparadu proglašava ključnim trenutkom u povijesti Srbije.

Dopisnik Associated Pressa javlja kako je nakon parade održan marš tisuća pripadnika ekstremne desnice koji su na taj način naumili Beograd ‘duhovno očistiti’ nakon Gay Pridea.

Deutsche Welle povlači paralelu između par stotina sudionika parade i 6.000 huligana koji su pokušavali probiti policijski kordon, a LGBT portal Gay Star News navodi kako je parada održana pod pritiskom EU koja je održavanje Gay Pridea vidjelo kao svojevrsni test Srbije u provođenju osnovnih ljudskih sloboda.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare