ŠVICARCI DOLAZE: Sprema se operacija zauzimanja Liberlanda

Aktivnosti na području “ničije zemlje” koju je Vit Jedlička namjerio pretvoriti u novu državu, Liberland, zadnjih su nekoliko dana porasle u broju i intenzitetu. Index je u današnjem intervjuu sa Svenom Sambunjakom, jednom od osoba koja je od samih početaka razrađivala ideju zajedno s Jedličkom, porazgovarao o tim događajima.

Međutim, Index neslužbeno doznaje kako se, nakon uhićenja nekolicine simpatizera Liberlanda koji su na teritorij pokušali ući ovoga vikenda, u nadolazećim danima sprema puno konkretnija akcija “osvajanja teritorija”.
Jedna švicarska inicijativa neovisna od Jedličkinog pokreta trenutno se nalazi na području oko Liberlanda. Ta inicijativa zove se Liberland Settlement Association, Index doznaje kako se radi o skupini aktivista koji nastoje odraditi posao u skladu sa zakonskim propisima i međunarodnim pravom.

Nikolajsen odlučio naseliti Liberland

“Čini mi se da su izrazito odlučni u tome da istjeraju mak na konac. Voditelj te skupine je švicarski poduzetnik Niklas Nikolajsen. Koliko razumijem, on ima dansko državljanstvo. Nakon što je detaljno proučio cijelu pravnu situaciju oko Liberlanda, Nikolajsen je odlučio iskoristiti sve pravne mogućnosti da legalno uđe na područje za koje Hrvatska tvrdi da je Srbija.

Nikolajsen je od srpskih vlasti zatražio dopuštenje za ulazak na područje Liberlanda, a o tome je obavijestio i dansku ambasadu te ambasade drugih zemalja čiji su državljani u sklopu Liberland Settlement Association.

Dobili su sve potrebne potvrde od srpskih carinskih vlasti i srpske policije, a sada planiraju to sve skupa iskoristiti na način da se čamcima probiju u ono što Hrvatska tvrdi da je srpski teritorij. Pokušali su ući na to područje kopnenim putem pa su naletjeli na hrvatsku policiju, onemogućen im je prilaz i odvedeni su u pritvor. U odluci Prekršajnog suda izričito piše da hrvatska strana tvrdi da su oni nelegalno prelazili granicu Hrvatske i Srbije na srpsku stranu. Na temelju tog dopisa, kako se radi o srpskom teritoriju, oni sada žele prijeći brodovima preko Dunava iz Srbije u Liberland”, smatra izvor blizak Nikolajsenu.

Srbija već izdala aktivistima sve papire

Smatraju da, ako su im srpske vlasti to već dopustile, imaju svako pravo na to i da ih nema pravo zaustavljati hrvatska policija. Ako ih hrvatska policija na Dunavu zaustavi, ističu kako će to smatrati međunarodnim incidentom i da će o tome izvijestiti svjetsku javnost te zahtijevati odgovornost hrvatskih vlasti. Po mojem su sudu sve predradnje spremne za taj scenarij, stvar je trenutka kada će krenuti u akciju.

Imaju brodove, legalno registrirane u Srbiji, srpska policija im je napravila papire sve. Još ne žele reći točno kada, ali prije je pitanje dana nego tjedana, možda i sati. Ponavljam, akcije ove grupe odvojene su od nastojanja Jedličke, on ni na koji način ne utječe na njih niti ih kontrolira, mislim da čak ni ne zna što smjeraju”.

Nikolajsen djeluje neovisno o Jedlički

“Precizno znam u kakvom su odnosu Jedlička i Nikolajsen. Gospodin Jedlička je osoba koja je otkrila činjenicu da postoji zemlja u Europi koja bi trebala pripadati jednoj od dvije države, no koju nijedna država ne prihvaća. On je, kad je ustanovio da takva zemlja ,postoji na internetu pokrenuo aktivnost da o tome upozna što širi krug ljudi. Tako je i proglasio državu Liberland, za što ima osnove u međunarodnome pravu.

Kad je to napravio i drugi su se zainteresirali te su neovisno o njemu počeli raditi različite stvari vezano uz tu činjenicu. Liberland Settlement Association je ekipa Švicaraca koju je Nikolajsen okupio, radi se o privatnoj inicijativi. Oni žele naseliti to područje, staviti tamo neku infrastruktura. To je isključivo privatna inicijativa Jedlička ni na koji način ne kontrolira, niti ima namjeru kontrolirati. Zamislite to na sljedeći način, to je kao da vlada ima neke svoje poslove, a onda i privatnog poduzetnika u zemlji koji nešto tu radi u skladu sa zakonima te zemlje. Nikolajsen u ovom trenutku funkcionira kao privatni poduzetnik koji nastoji iskoristiti situaciju proizašlu iz činjenice da srpska i hrvatska strana ne žele suverenitet nad tim područjem. Jedlička nije financijski ili vlasnički povezan s njima, on je kao benevolentni suveren, pa to dopušta, kao što i bilo kojoj drugoj inicijativi to može dopustiti.

Naravno, Nikolajsen pokušava diplomatskim putem navesti Hrvatsku i Srbiju da kažu što se mora napraviti da se legalno i legitimno u skladu s nacionalnim i međunarodnim pravom tamo može doći i početi raditi posao. On na tome inzistira i jako je determiniran”, zaključuje za Index izvor blizak Jedlički i Nikolajsenu.