Svi uvjereni da se bez izmjena Izbornog zakona ne mogu održati izbori 2018., osim SDA-ovog Šefika Džaferovića

Bez novog Izbornog zakona neće biti ni izbora naredne godine. Tvrdnja je ovo Borjane Krišto iz HDZ-a BiH s kojom se ne slažu predstavnici drugih velikih stranaka u Bosni i Hercegovini. Iz SDA kažu, uslovljavanja su nedupustiva, a izbori će se održati naredne godine, kada su i planirani. Iz Saveza za promjene pak, da je na pomolu velika kriza.

Zbog nepravde koja je načinjena hrvatskom narodu u BiH, Izborni zakon BiH mora se hitno promijeniti. Bez izmjena Izbornog zakona bit će upitno održavanje izbora 2018. godine u BiH. Nakon ove izjave zamjenice predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto Hrvatskom Medijskom Servisu isto je potvrdio i predsjednik Kluba HDZ BiH- HN u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović

“Dogodit će se da izbora neće biti. Jedna od opcija je i moguće je. Mnogo stvari u Izbornom zakonu treba promjeniti i puno je odluka koje moramo provesti, mislim na odluke ustavnih sudova”, kazao je Lovrinović za TV 1.

Da Izborni zakon treba mijenjati smatra i Lazar Prodanović iz SNSD-a.Tvrdi da se mora promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda.

“Također, još uvijek nije implementirana odluka Ustavnog suda koja se odnosi na Lokalne izbore u Mostaru. Radna skupina je prošlog tjedna počela s radom. Nisam prisustvovao sjednici ali ono što mogu reči je da treba učiniti sve da se poboljša izborno zakonodavstvo”, navodi Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Dodaje, ipak, ne pod svaku cijenu i smatra da to ne treba uvjetovati već konsenzusom doći do rješenja koja su prihvatljiva za sve. S druge strane, Mladen Bosić kaže da je ovo uvod u novu krizu, prenosi TV1.

Iz SDA, pak, tvrde , izbori će se sigurno održati. Kada su i planirani.

“BiH treba raditi na izmjenama Izbornog zakona, usklađivati svoj izborni zakon s odlukama Ustavnog suda, da čini i druga poboljšanja izbornog procesa ali dovoditi u pitanje Izbore s usvajanjem ili neusvajanjem izmjena Izbornog zakona, mislim da nije ralno i da nije baš u skladu s Ustavom BiH. Izbori se moraju i oni će se dogoditi 2018. godine” , kazao je za TV1 Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Podsjetimo, nakon što je ustavni sudBiH po apelaciji Bože Ljubića, proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona kojima se definira način izaslanika u federalni Dom naroda, pravni strućnjaci smatraju kako, ne izmjene li se neustavne odredbe Izbornog zakona neće biti moguće konstituirati Doma naroda Parlamenta FBiH niti izabrati federalnu izvršnu vlast, a ni vlast na razini BiH, budući federalni klubovi Bošnjaka i Hrvata biraju izaslanike u Dom naroda paralemnta BiH./HMS/