Published On: Sri, lip 8th, 2016

Svi pričaju o 10-godišnjoj djevojčici koja dosta neustrašivo izvještava iz ratne Palestine

Janna Jihad Ayyad jedna je od najmlađih novinarki na svijetu, izvještavajući iz ratne Palestine. “Nema puno novinara koji šalju vijesti o Palestini izvan zemlje stoga sam pomislila, zašto ne bih ja poslala poruku i pokazala im što se događa u mom mjestu’”, kaže Janna koja je ovog mjeseca proslavila 10. rođendan.

Janna je inače stanovnica sela Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj Obali, a kako kaže, zajedno s drugom djecom sudjeluje u demonstracijama protiv ilegalne izraelske okupacije. S kamerom u ruci, Janna snima i objavljuje vijesti i događaje na svojoj Facebook stranici koja sad ima preko 100 tisuća pratitelja. “Govorim o onome što vidim, a to su vojnici, oružje, policija i okupacija. Oni sve rade samo da bi nas otjerali iz naše zemlje”, kaže malena.

Izvještava već tri godine

Svoje videe počela je snimati još prije tri godine, kad je vidjela kako njezin ujak, koji je inače fotograf, Bilal Tamimi dokumentira nasilje izraelskih vojnika prema civilima. Kad su njezin rođak te drugi ujak brutalno ubijeni, Janna je odlučila da i ona mora nešto poduzeti. Otad putuje s obitelji, a koristi mamin mobitel za snimanje videa u Jeruzalemu, Hebronu, Nablusu i Jordanu.

Od snimki ljudi koji protestiraju do onih koji su zatočeni na kontrolnim punktovima ili nasilja nad djecom, Janna sve hvata kamerom i objavljuje. Malena kaže kako misli da je njezina prednost pred ostalim reporterima zbog toga što je dijete, pa je manja šansa da je uhite ili joj oduzmu mobitel s kojim snima . “Moja kamera je moje oružje”, kaže Janna.

Mama je ponosna, ali i prilično zabrinuta

“Ponosna sam na moju kći jer, iako je dijete, uspjela je prenijeti poruku svijetu. Otkriva svoje strahove, osjećaje i probleme”, rekla je njezina mamaNawal Tamimi za Al Jazeeru te dodala: “Istovremeno se brinem za nju jer nam vojska može doći usred noći i baciti dimne bombe u kuću… Naime, oni napadaju ljude koji demonstriraju protiv njih”, kaže mama.

Njezin ujak misli da nije trebala krenuti njegovim stopama nego da je njezino djetinjstvo trebalo biti puno nevinije. “Trebala bi se igrati i učiti, ali naš život nije naš izbor”, objasnio je te dodao kako je aktivizam u njihovoj obitelji od 1948. godine.

Htjela bi raditi za CNN ili Fox

“Moramo učiti našu djecu da ne prihvaćaju poniženja i da ne budu kukavice. Pod okupacijom, ne možemo učiti našu djecu da budu tiho, moraju se boriti za svoju slobodu”, dodaje.

Kad poraste, Janna bi voljela raditi za CNN ili Fox News jer, kako kaže, “oni ne govore o Palestini, a ja želim raditi izvještaje o Palestini.” Na pitanje novinara Al Jazeere kakav bi za nju bio idealan svijet, Janna je jedini put odgovorila kao 10-godišnjakinja, rekavši: “Voljela bih da bude ružičast.”