Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SVI HOLLYDAYINNOVI SKUPIMO SE: Bošnjačka imitacija “Svesrpkog sabora” sutra u Sarajevu

Must Read

– Smatramo važnim da konačno, čini se prvi put, dolazi do direktnog dijaloga intelektualaca, akademske zajednice, nevladinih organizacija i političkih stranaka. Sve to da bi se postiglo državotvorno političko jedinstvo u vezi krupnih pitanja i izazova sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina – kazao je na konferenciji za medije Kulenović.

Na tom skupu očekuje različita stanovišta i mišljenja, ‘da bi se ipak pokušao u budućnosti trasirati put Bosne i Hercegovine u zajednicu demokratskih država svijeta, što je interes svakog građanina ove države‘.

Akademik Esad Duraković, jedan od govornika na sutrašnjem događaju, smatra da je ta konvencija ‘pokušaj ili odgovor ili obrana državnosti Bosne i Hercegovine, u jednom kritičnom povijesnom trenutku‘.

– Zato apeliram, apelirat ću i na Konvenciji, da se akademska zajednica maksimalno angažira – probudi baš kao i svi građani Bosne i Hercegovine. Usprkos činjenici da su za krizu u BiH odgovorni i međunarodni faktori i međunarodna zajednica, ipak moramo shvatiti da u najvećoj mjeri prevladavanje krize zavisi od nas samih. Nemamo pravo na pasivnost, država se ne poklanja, moramo je njegovati – naglasio je.

Za profesora Senaida Lavića Konvencija ‘Bosna je naša-Bosanska‘ bi trebalo da označi ‘našu odlučnost da zaustavimo negaciju BiH, kao države, i da odgovornim i mudrim stavom radimo na razvijanju bosanskog mišljenja koje je vezano za budućnost BiH‘.

– Slogan ‘Bosna je naša – Bosanska‘ znači da mi, građani BiH, hoćemo da odlučujemo o sudbini i budućnosti BiH a ne neke druge države iz našeg okruženja – kazao je.

Profesor emeritus Enver Halilović navodi, među ostalim, da slogan te konvencije naglašava da je Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građana, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, jezičku ili bilo koju drugu opredijeljenost.

Profesor Jahja Muhasilović podsjeća, među ostalim, na ‘historijsku činjenicu da Bosna i Hercegovina ima jednu od najstarijih granica u Evropi‘.

– To je historijska činjenica i potvrđuje da je Bosna i Hercegovina opstajala ma kako jake sile bile koje su se borile protiv BiH. Ovima koji se i danas bore protiv BiH, treba poručiti da je njihova borba uzaludna i da je pitanje vremena kad će te sile biti poražene jer svi parametri (ekonomski, kulturološki, demografski…) ukazuju da vrijeme radi protiv njih – kazao je.

Konvencija je nastala na inicijativu Kruga 99 koju je prihvatilo nekoliko nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i nekoliko političkih stranaka.

Inicijativu Kruga 99 o nužnosti da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljem urušavanju države BiH, suzbiju prijetnje njenoj cjelovitosti i stabilnosti, njenom društvenom i državnom biću, prihvatile su nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice i nekoliko političkih stranaka. U tom sastavu je formiran i Organizacioni odbor Konvencije ‘Bosna je naša – Bosanska!” planirane za četvrtak 4. srpnja u Hotelu Holiday, početkom u 19 sati.

- Advertisement -

21 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -