Published On: Sub, lip 15th, 2013

Svi do jednog u upravi RAK-a iz FBiH

Sarajevo – Sva rukovodeća mjesta u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH, od ravnatelja, preko Vijeća RAK-a, pa do pomoćnika i direktora svih sektora, već deset godina drže kadrovi iz FBiH i nijedan iz Republike Srpske.

Tako je predsjednik Vijeća RAK-a Neven Tomić, a potpredsjednik Mahir Hadžiahmetović, obojica iz FBiH.Vijeću RAK-a mandat je istekao 2009. godine.

Na čelu Agencije je direktor RAK-a Kemal Huseinović, kome je također mandat istekao još 2008. godine.

Iz FBiH je i pet pomoćnika generalnog direktora i to pomoćnik za telekomunikacije Fikret Kasumagić, pomoćnik direktora za emitiranje Helena Mandić, pomoćnik za opće i pravne poslove Vinko Dugonjić, pomoćnik za radio-frekventivni spektar Siniša Petrović i pomoćnik direktora za monitoring i IT Jasmin Mušović.

Tu se ne završava lista kadrova iz FBiH, koji se nalaze na još pet rukovodećih pozicija u sektorima RAK-a.

Nadžida Sarić je na čelu Sektora za regulaciju tržišta, Amela Zametica-Akšamija Sektora za pravne poslove, Emir Povlakić rukovodi Sektorom za dozvole, digitalizaciju i koordinaciju u emitiranju, a Asja Rokša-Zubčević je na čelu Sektora za audiovizualne usluge i međunarodnu suradnju u emitiranju.Voditelj Sektora za odnose s javnošću je Amela Opardija, također iz FBiH.

Predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Petar Kunić na pitanje kako je dozvolio i šta je uradio da se ova struktura kadrova apsolutno na štetu RS promijeni, rekao je da “ne postoji volja da se ozbiljno raspravlja o kadrovima u RAK-u”, a sve pod objašnjenjem da je to nezavisna agencija i da je to “udar na neovisnost”.

Rekao je da se mora poštovati konstitutivnost u RAK-u, kao iu svim zajedničkim institucijama, ali nije odgovorio na pitanje zbog čega nikada ove podatke o strukturi upravljanja RAK-om nije iznio u javnost i postavio kao točku dnevnog reda komisije koju vodi.

I član komisije Borislav Bojić kaže da u radu i djelovanju RAK-a još od 2008. godine postoji flagrantno kršenje zakona.

– To što se godinama radi u RAK-u je neviđeno. Političke partije iz FBiH i dijelom iz nekih nevladinih organizacija prešutno odobravaju rad ove agencije i na sve načine pokušavaju da opstruiraju izbor Vijeća, a samim tim i rukovodstva ove agencije – kazao je Bojić.

Ni on nije odgovorio na pitanje što je uradio da se promijeni potpuno srušena entitetska ravnoteža u upravljanju ovako važnom agencijom na razini države.

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je neobjašnjivo i nedopustivo da je entitetska struktura u RAK-u monoentitetska, ali da to ne amnestira od odgovornosti poslanike i delegate u povjerenstvima, odnosno sve one koji se bave ovom institucijom .

– Svi koji su zaduženi da se bave RAK-om nisu amnestirani što nisu inzistirali na tome da se do kraja pretrese, i pored mnogobrojnih propusta, i ta anomalija – rekao je Košarac.

Javni natječaj za izbor sedam članova Vijeća RAK-a raspisan je početkom ovog mjeseca.

Dogovor SDS – RAK

Direktor RAK-a Kemal Huseinović i lider SDS-a Mladen Bosić već duže vrijeme se dogovaraju o izboru novog ravnatelja Agencije.

Pošto je ovo mjesto pripalo SDS-u, prema dogovoru njih dvojice, Huseinovića bi trebalo da naslijedi njemu odana Helena Mandić, sadašnji pomoćnik direktora za emitiranje i jedan od ljudi koji iz sjene vladaju RAK-om i operativno donose sve odluke regulatora u vezi s RTV stanicama, frekvencijama, dozvolama, digitalizacijom, sankcioniranjem.