Svetosavski bal po prvi put u bečkom dvorcu Hofburg

BEČ – Svetosavski bal u Beču, kojem će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prvi put se ove godine održava u dvorcu Hofburg, gdje se očekuje 1.500 gostiju iz zemlje i svijeta, rekao je Milan. Vidović, predsjednik Srpskog centra.

Vidović, koji je predsjednik Organizacionog odbora, rekao je da se Svetosavski bal u organizaciji “Srpskog centra” održava od 1998. godine i da u Beču ima tradiciju koja datira još od sredine 19. vijeka.

Prema njegovim riječima, prvi slavenski balovi organizirani su sredinom 19. stoljeća, a organizirali su ih knez Miloš Obrenović i Mihajlo Obrenović.

„Godine 1846 prvi slavenski bal organiziran je u Beču, a 1847. organiziran je 27. siječnja i od tada se naziva Svetosavski bal. Održavala se s nekoliko prekida do 1938. godine, a potom je zaboravljena. Nakon što su sredinom devedesetih pronašli kompoziciju ŽSrpski kadril, koju je skladao Johan Strauss Jr., odlučili su ponovno organizirati Svetosavski bal u ŽSrpskom centru, rekao je Vidović.

On je naveo da će večeras na balu učestvovati više od 200 umjetnika, među kojima su balet Narodnog pozorišta iz Beograda, orkestar i hor “Stanislav Binički”, folklorna društva iz Šamca, koji je ove godine grad partner, te Bojana Stamenov. i Boris Režak.

Vidović je naveo da će u suradnji sa Zakladom Novak Đoković realizirati dva projekta kroz prodaju ulaznica i aukciju umjetnine i dva potpisana dresa Đokovića i bivšeg austrijskog reprezentativca Aleksandra Dragovića.

Vidović je rekao da se ove godine Svetosavski bal održava u svečanoj sali Hofburga u centru Beča i da nastoji da to postane tradicija. “Hofburg smo rezervirali za sljedećih pet godina, nadamo se da će nakon toga ova palača biti stalno mjesto održavanja bala”, rekao je Vidović.

Dodao je da je Svetosavski bal prvi put na istaknutom popisu balova koji se održavaju u povijesnim balskim zdanjima glavnog grada Austrije.

Ideja za organizaciju Svetosavskog bala i obnavljanje tradicije nastala je kada je društvo “Johan Štraus” iz Beča zatražilo podršku srpskih privrednika u Austriji za štampanje sabranih Štrausovih dela, među kojima je i “Srpski kadril”.

Tragajući za poviješću nastanka ove skladbe, došli smo do zanimljivosti da je knez Miloš Obrenović, koji je od 1842. godine živio u Beču i posjećivao bečke balove, naručio od Straussa mlađeg da napiše kompoziciju primjerenu Slavenskom balu.

Tako je nastala kompozicija “Srpski kvadril”, koja je prvi put izvedena na Slavenskom balu u Beču 1846. godine.

Slavenskim balom Miloš Obrenović želio je okupiti ugledne Srbe koji su u to vrijeme živjeli i radili u glavnom gradu Austrije, a među njima su bili velikani Vuk Stefanović Karadžić i Branko Radičević.

Slavenskom balu su svojom nazočnošću dali značaj strani diplomati, srbijanski dužnosnici, visoki časnici s obiteljima, kao i mnogi ugledni građani Austrije.

Ova prestižna manifestacija, koja je dio čuvene sezone Bečkih balova i Svetosavskih svečanosti, okuplja ugledne goste iz svijeta gospodarstva, politike, kulture i sporta.

Od 13. stoljeća do 1918. godine palača Hofburg bila je rezidencija carske dinastije Habsburg. Danas se u ovom kompleksu nalaze najviše austrijske državne institucije, poput predsjedničkog ureda i Nacionalne knjižnice.

Dodik: Tradicionalna manifestacija srpske dijaspore koja ima i humanitarni karakter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je Svetosavski bal u Beču lijepa tradicionalna manifestacija srpske dijaspore, koja ove godine ima i humanitarni karakter.
“Svetosavski bal u Beču je lijepa tradicionalna manifestacija naše dijaspore, a ove godine ima i humanitarni karakter podrške djeci kojoj je potrebna pomoć”, naveo je Dodik na Twitteru.

Dodik večeras u Beču prisustvuje Svetosavskom balu u organizaciji “Srpskog centra”. Svetosavski bal se ove godine prvi put održava u dvorcu Hofburg.