Svetlana Broz: U Ljubuškom šačica ekstremista plaši većinu

Nakon što je u srijedu navečer napadnuta Štefica Galić, supruga pokojnog Neđe Galića kojem je posvećen film “Neđo od Ljubuškog”, autorica filma Svetlana Broz izjavila je Feni da je zajedno sa suradnicima šokirana činjenicom da se mržnja s nekih medija i portala povezala s napadom na Šteficu Galić.

Kako ističe Svetlana Broz, film “Neđo od Ljubuškog” snimljen je da bi se sačuvala istina o čovjeku koji je štitio svoje sugrađane.

Ističe da je prije prikazivanja filma pred Gradskom vijećnicom u Ljubuškom bila grupica od 30-ak ljudi, a da je u sali bilo oko 100 ljudi koji su željeli pogledati film.

Pitanje koje se postavlja, kako je istakla Svetlana Broz, jeste “da li je moguće da je šačica ekstremista u Ljubuškom toliko moćna i da je se plaše”, istaknuvši da se protiv toga treba boriti.

Medijske napise u kojima je Galić opisan kao doušnik, suradnik UDBA-e Broz je ukratko opisala kao reakcije onih koji ne žele da se sazna istina ni o Galiću ni o Ljubuškom.

Kako navodi Broz, Štefica Galić je u šoku.

“Sinoć iza 22 sata na Trgu sv. Ante dogodio se prekršaj protiv javnog reda i mira u kome su sudjelovale dvije žene”, rekao je za Fenu glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije Damir Čutura.

PU Ljubuški zaprimila je prijavu da su zbog lakših tjelesnih ozljeda u Domu zdravlja Ljubuški pomoć zatražile dvije žene, Š. G. (49) iz Ljubuškog i V. D. (56).

Kako je Čutura rekao za Fenu, obrada ovog slučaja je u tijeku i ne zna se da li će biti završena danas.

On je slučaj ocijenio kao lakši prekršaj protiv reda i mira koji su mediji “napuhali”, dok je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović zatražio je da se hitno ispita slučaj brutalnog premlaćivanja novinarke i urednice portala tacno.net Štefice Galić.

Film “Neđo od Ljubuškog” je dokument o Nedeljku Neđi Galiću (1949. -2010.), čovjeku koji se suprotstavio etničkom čišćenju Ljubuškog.

Galiću, koji je umro 17. listopada 2010., posthumno je dodijeljena Nagrada “Duško Kondor” za građansku hrabrost.

Neđo Galić se u Ljubuški, gdje i sad živi njegova obitelj, vratio nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma.