Published On: Mon, Oct 12th, 2015

ŠVEDSKA Univerzitet u Lundu zatvoren nakon prijetnje

Sveučilište u Lundu, drugom po veličini gradu u Švedskoj, priopćilo je da će biti zatvoreno cijeli dan nakon anonimne prijetnje koja sugerira da se radi o pripremi masovnog ubojstva, prenosi francuski Le Figaro.

“Zbog prijetnje upućene Sveučilištu i njegovim studentima putem aplikacije Jodelle, a koje policija smatra ozbiljnim, svi studenti i osoblje su pozvani da ostanu kod kuće u ponedjeljak”, napisala je ova ustanova na svojoj internetskoj stranici.

Jodelle je aplikacija za mobilne telefone koja omogućuje da se anonimno razgovara sa studentima istog sveučilišta. Dizajniran u Njemačkoj, on je postao popularan posljednjih mjeseci u švedskim kampusima.

Prema švedskim medijima, jedan korisnik je jučer objavio ovu poruku: Ne idite na fakultet sutra ako ste u Lundu. Gledajte sutra ujutro informacije “. Tekst podsjeća na poruku objavljenu na forumu interneta prije masakra na sveučilištu u Umpquai, kada je jedan 26-godišnjak ubio devet osoba prije nego što je izvršio samoubojstvo, u Rosenburg (Oregon, na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država).

Istražitelji međutim nisu potvrdili da su ubojica i autor ove poruke ista osoba.

Rektor Sveučilišta u Lundu Torbjorn von Schantz je rekao da nije oklijevao da otkaže sve satove. “Sigurnost mora doći prije svega”, rekao je za novinsku agenciju TT.

Policija iz Lunda (jugozapad Švedske) je saopćila da traži autora prijetnje. “Policija je sakupila izvjestan broj tehničkih informacija koje će biti proučene”, objasnila je ona u saopćenju.