Published On: Mon, Jan 29th, 2018

‘Svećenik nije kriv za smrt dječaka, majka ga nije pazila’

– Sporni šaht bio je odvojen ogradom od ostatka dvorišta, djeca mu nisu imala pristup, a i sam svećenik je tražio da se djeca drže pod nadzorom” istovjetno je iskazalo petero svjedoka obrane u ponedjeljak u nastavku suđenja svećeniku Željku Kutenu kojeg se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Podsjetimo, svećeniku se na Županijskom sudu u Karlovcu sudi da je propustio osigurati šaht u okućnici župnog dvora u Gorincima kod Generalskog Stola u kojem se prije dvije godine utopio jednoipolgodišnji dječak Lovro. 

foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Svećenik Kuten je njegovoj majci, Mihaeli B. u župi pružio utočište u koje je stigla sa svojim starijim sinom. Tamo je upoznala sadašnjeg supruga gdje su dobili i zajedničkog dječaka Lovru koji se prije dvije godine utopio u šahtu. Podsjetimo tragedija se dogodila 1. veljače 2016. godine. Mihaela je inače u župi pomagala u brizi staraca koji su tamo bili u udomiteljstvu, a kobnog dana je sa sinovima u dobi od 6 i 1,5 godinom u dvorištu župe vješala rublje nakon čega se vratila u dvor poslužiti ručak. 

Dječaci su se neopaženo vratili u dvorište i tada je mlađi upao u metar dubok šaht ispunjen vodom i vapnom. Stariji dječak ga je izvlačio i dozivao majku, no nažalost unatoč i brze reakcije svećenika Kutena koji je tada naišao i odvezao mališana u obližnji Dom zdravlja, mališanu nije mu bilo spasa i preminuo je od posljedica utapanja.

U ponedjeljak je svjedočila i svećenikova sestra Blaženka Pisačić koja je često dolazila u župni dvor jer se svećenik tamo brinuo i o njihovoj bolesnoj majci. Ona je iskazala kao i ostali svjedoci, da se sporni šaht nalazio u ograđenom prostoru, te da dijete nije moglo samo otvoriti vrata koja su vodila do njega. Napomenula je i da je majka mališane često ostavljala bez nadzora i nije pazila na njih.

– Ona je vrata ograde otvorila i nije pazila na djecu. Moj brat ne može biti kriv. Ona ih je česti ostavljale same, jednom se stariji dječak zavukao pod automobil, jednom je ležao na sred ceste na zavoju, a majka je za to vrijeme igrala igrice na računalu. Mlađi je jednom zaspao na podu hodnika, a majke ni tada nije bilo niti blizu. – iskazala je Blaženka.

gorinci | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLfoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sutkinja Janković je naglasila da se postupak ne vodi protiv majke dječaka, te da sud zanima da li je okrivljeni župnik učinio sve da osigura šaht u kojem se utopio mališan. Nakon saslušanja svjedoka Državna odvjetnica Ljubica Fiškuš Šumonja je predložila da se ispita i starijeg brata koji sada ima osam godina, što je Sudsko vijeće odbilo jer je prijedlog nevažan za odlučivanje u ovom postupku.

Suđenje se nastavlja u ožujku.