Published On: Sun, Aug 30th, 2015

Svećenik izbacio pjevačicu iz crkve, jer pjeva besplatno, umjesto da uzme 450 kuna kao oni

PJEVAČICA Iva Ajduković šokirana je onime što je doživjela u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u svom rodnom gradu Sinju. Kako kaže, u crkvu u koju je išla od djetinjstva i u njoj primila sve sakramente, došla je da bi pjevala na vjenčanju svog rođaka.
“Ljudi u gradu znaju da se bavim pjevanjem, svi znaju da pjevam u crkvi ‘Ave Mariju’ i ‘Amazing Grace’. Pjevala sam dosad poznanicima, prijateljima i rođacima bez profita, svaki put sam mladencima rekla da se jave onom tko svira orgulje”, ispričala je Iva za Index.
Dodala je da ona pjeva a capella, pa joj ne treba pratnja orgulja. Onima koji žele koračnicu i njenu izvedbu ostalih pjesama, napomene da to kažu u crkvi. Dosad je tako pjevala i nikad nije bilo problema. Sve do danas.

“Oni su obavijestili sve, a ja sam došla 15 minuta prije obreda i obratila se svećeniku. On mi je rekao da ne mogu pjevati ako se nisam dogovorila s fratrom koji svira orgulje. Odgovorila sam da mi on nije potreban jer pjevam a capella. Napao me u crkvi, rekao da neće sa mnom razgovarati i raspravljati, da sam mogla doći ranije i da ne mogu pjevati jer je on rekao da ne mogu. Na kraju me izbacio iz crkve i zaprijetio mi mojim vjenčanjem u toj crkvi. Strašno je da tako s mladom curom razgovara izaslanik Boga”, rezignirana je Iva.
Razlog za ovakav postupak je novac. Naime, koračnicu u crkvi naplaćuju 200 kuna, a pjevanje “Ave Marije” 450. Iva pak to radi besplatno.
Dodaje da u drugim gradovima u kojima je pjevala na svadbi u crkvi nije imala ovakvih problema, iako su je ti župnici tada vidjeli prvi put u životu. Nije joj jasno zašto svećenici donose odluku o tome tko može pjevati na svadbama, kad bi to trebala biti isključivo želja mladenaca.