Published On: Sri, ožu. 22nd, 2017

Svečano otvorena Zračna luka “Franjo Tuđman”

Svečano je otvoren novi putnički terminal Zračne luke “Franjo Tuđman”. Tvrtka koncesionar je Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koja je u izgradnju i opremanje novog terminala uložila 300 milijuna eura.

Među mnogim sadržajima svečanosti brojni uzvanici filmom su provedeni kroz gradnju zračne luke, kako je izgledala sama gradnja i kako izgleda terminal, izvijestila je Hrvatska televizija.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na svečanosti otvorenja kako je siguran da će predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu svih onih koji nas posjećuju, daljnjem povećanju broja turista. Očekuje se da ovdje imamo oko 5 milijuna putnika godišnje. Vjerujem  da će ova zračna luka biti poticaj da dovršimo projekte i u Dubrovniku i u Splitu i u drugim zračnim lukama na čemu radi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kazao je hrvatski premijer.

Ministar mora, prometa i infrastrukute Hrvatske Oleg Butković kazao je da je možda bilo nekih određenih poteškoća u samoj gradnji, kao što to bude ponekad kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima. Evo, sve je završilo na vrijeme. Ponosni smo i sretni da danas otvaramo zračnu luku dr. Franjo Tuđman, dodao je.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je kako se radi o projektu važnom za Republiku Hrvatsku, za Veliku Goricu, za grad Zagreb. Ponosan sam da je Vlada RH uspješno završila ovaj projekt. Ponosan sam na dobru suradnju unutar Vlade, grada i koncesionara, kazao je i dodao: Neka Bog da dug vijek ovoj zračnoj luci i sretan put onima koji je koriste!

Prvi let s novog terminala najavljen je za 28. ožujka.

Zračna luka “Franjo Tuđman” ima 65.000 m2 površine, a projektirana je za 5 milijuna putnika godišnje s mogućnošću širenja do 8 milijuna putnika. U novu zgradu ugrađeno je 35.000 prostornih metara betona, a 40.000 prostornih metara u vanjske radove, kao i 5.000 tona armature.

Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj putnika, dva za domaće i šest za međunarodne letove, 30 šaltera za prijavu na let, 23 šaltera za kontrolu putovnica, a oko zgrade je i 1100 parkirnih mjesta./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer