Published On: Uto, ruj 5th, 2017
#3rd | By Desk

Svečano otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića u sklopu Dompesa

Dijelovi kompleksa ”Dompes – Kuće kruha i duha” otvoreni su večeras u Mostaru. Pučku kuhinju fra Didaka Buntića u Dompsu svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković.

Naime, radovi na Studentskom domu, pučkoj kuhinji i Međunarodnom centru za dijalog Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla započeli su u siječnju 2015. godine. Dvije i pol godine fra Iko Skoko, kao voditelj projekta, neumorno je radio za ovaj dom i sada s ponosom može reći da su radovi gotovo završeni i da je Dompes konočno otvoren.

– Znali smo da je ovaj projekt velik, ali nismo baš mogli predvidjeti da će ga ovako dobro ljudi prihvatiti i da će tako velikodušno darovati svoj dio novca, jer ima osoba koje su darovale možda i posljednju svoju marku, naglašavo je fra Iko Skoko posljednjih dana, tjedana i mjeseci dok smo razgovarali o Dompesu, jednom od najvećih studentskih projekata u BiH, u njenoj novijoj povijesti. Pučka kuhinja fra Didaka Buntića otvorena u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti.

Hrvatska potpora BiH je ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima, kazao je Plenković, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, najvažnije je da Hrvatska na BiH prenosi svoje iskustva o europskom procesu i podupire reforme koje trebaju učiniti BiH učinkovitijom. Upitan da prokomentira izmjene Izbornog zakona BiH, kazao je kako očekuje politički dogovor svih aktera i donošenje odgovarajućih propisa koji se odnose na izborni zakon, koji bi izborni proces trebao učiniti učinkovitijim i pravednijim.

– To je ono što je najvažnije i što Hrvati u BiH kao konstitutivan narod žele. Čini nam se i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Ono što želimo jeste rješenje s kojom će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi ključni politički akteri. Na tom tragu ćemo pomoći te procese, ali ponavljam to je prije svega na institucijama i političkim strankama BiH – kazao je hrvatski premijer.

Što se tiče financijske potpore projektima u BiH, Hrvatska je u proteklom razdoblju u tu svrhu izdvojila 3,2 milijuna kuna, a Plenković je najavio kako će se ta potpora i nastaviti. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru na posjeti BiH, kazavši kako je on mnogo pomogao BiH da otvori svoj europski i euroatlantski  put i da BiH vodi ovako snažnu europsku politiku.

– Ovo je jedno ohrabrenje za sve nas. Nadam se da mi danas, uz pomoć Republike Hrvatske možemo osigurati život po mjeri čovjeka, da se ovdje ostane, živi i radi. Bez Hrvatske teško da bi bilo koji projekt poput Pučke kuhinje bio završen. Nadam se da će se to znati prepoznati od svih u BiH, a ne samo od hrvatskog naroda – naglasio je Čović.

Projekt mostarskih franjevaca koji vodi fra Iko Skoko – Dompes je višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka kuhinja koja je danas i otvorena te Međunarodni centar za dijalog.