Published On: Pet, tra 21st, 2017

Sve su glasnije priče o ujedinjenju Albanije i Kosova

TIRANA ima punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova ukoliko izostane njihova europska perspektiva, rekao je u četvrtak Jonuz Musliju, predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca (NSA) i predsjednik općine Bujanovac, dodajući tomu i Preševsku dolinu na jugu Srbije, gdje većinu čine Albanci.

On je podržao ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija o uniji Albanije i Kosova.

“Unija Albanije s Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to dio Albanije u koji ne treba dirati”, rekao je Musliju za agenciju Presheva Jone, a prenose beogradski elektronički mediji.

“Nacionalna izdaja”
Prema njegovom mišljenju, Rama i Thaci imaju moralnu obvezu u “ovo spajanje” uključiti, kako je rekao, i “istočno Kosovo”, dodavši da bi u suprotnom to bila “nacionalna izdaja”.

Musliju smatra da su Preševo, Medveđa i Bujanovac, općine na jugu Srbije, sastavni dio “države Kosovo” od koje su “nasilno odvojeni”.

“Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. ožujka 1992. i mi nemamo pravo odustati od nečega za što su se žrtvovali pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPBM)”, rekao je Musliju.

On je naglasio kako je svjestan da se to Srbiji neće dopasti kao ni odcjepljenje Kosova, zaključivši da  “bez Niša, ovo nije Velika Albanija, a Srbija čak treba biti zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline”.