Published On: Uto, pro 29th, 2020

SVE OČI UPRTE U PETRINJU: Europa i Srbija najavile pomoć

Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba, na putu su prema Petrinji, gdje spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine.

Iz jednog stambenog višekatnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu.

Gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je za 24 sata da je u Petrinji poginulo jedno dijete.

Hrvatska vojska u Petrinji pruža pomoć u sanaciji nastale štete nakon razornog potresa, izvijestilo je Ministarstvo obrane, ističući da je u Petrinji i ministar obrane Mario Banožić.

U Petrinji se nalazi i predsjednik RH Zoran Mlanović te premijer Andrej Plenković, a u grad su se uputili i spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele Hrvatske.

 

O cijeloj situaciji na Twitteru se oglasila predsjednica Europske komisije.

“Još jedan snažan potres pogodio je Hrvatsku, drugi u dva dana. Razgovarala sam s premijerom Plenkovićem. Spremni smo pomoći. Zamolila sam europskog povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčića da otputuje u Hrvatsku čim to bude moguće”, napisala je na Twitteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je najavio pomoć Hrvatskoj. Iz cijele Hrvatske šalju se poruke Petrinjcima kojima se nudi smještaj.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je na twitteru da su spašavatelji iz cijele Hrvatske krenuli su u Petrinju kako bi pomogli u traganju i spašavanju nakon razornog potresa.

 

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je potres između Siska i Petrinje bio snage 6.2 Richtera i da je po oslobođenoj energiji tridesetak puta jači od onoga koji s dogodio u ožujku u Zagrebu.

Govoreći za televiziju N1 Kuk je kazao da potres nije iznenađujući, te dodao da vjeruju da je ovo najjači udar. Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se u 12,19 sati osjetio diljem Hrvatske bio jačine 6,2, izvijestila je Seizmološka služba, napominjući da se očekuju vreće materijalne štete.

 

Nakon snažnog potresa u Petrinji, a koji se osjetio i u Zagrebu i izazvao oštećenja na već ranije oštećenim zgradama, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uputio je apel Zagrepčanima da se s automobilima maknu s prometnica jer hitne službe ne mogu proći.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kažu da su građani svojim automobilima zakrčili promet pa zbog njih hitne službe ne mogu proći. Zato ih pozivaju da se s automobilima maknu s cesta.

Snažan potres koji je oko 12,20 sati pogodio Petrinju, izazvao je oštećenja na objektima i u Zagrebu. Potres se osjetio u cijeloj regiji. /HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x