Published On: Pon, srp 5th, 2021

Sve manje zainteresiranih za cijepljenje: Puno termina u Austriji i dalje neiskorišteno

I dok je još do nedavno bilo premalo doza cjepiva protiv koronavirusa, sada se situacija mijenja U Austriji trenutno ima više cjepiva nego zainteresiranih osoba za cijepljenje.

Do sada je u Austriji 3.348.210 osoba potpuno imunizirano. Gledajući ukupnu populaciju stariju od 12 godina koja se može cijepiti postotak potpuno imuniziranih osoba iznosi 42,37 posto. To je značajno manje od 80 posto koliko mnogi stručnjaci predviđaju da bi trebalo biti procijepljenih kako bi se obuzdala zaraza koronavirusom.

Da postoje problemi oko osoba koje su spremne na cijepljenje potvrdio je ipredsjednik Medicinskog udruženja Thomas Szekeres u svojoj izjavi za ÖSTERREICH. On je izjavio da cjepiva ima dovoljno, ali da sada postoji problem s pronalaženjem osoba koje su se spremne cijepiti.

Primjerice, samo prošli tjedan je u Gornjoj Austriji ostalo slobodno 80.000 termina za cijepljenje protiv koronavirusa. Također u Salzburgu se neki termini ostali slobodni, dok se u Štajerskoj moglo cijepiti još 35.000 osoba. Izgleda da počinje naporan posao nagovaranja ljudi da se cijepe protiv koronavirusa, piše oe24.at.

Vlada još uvijek ne želi financirati cijepljenje, odnosno ne želi nagraditi one koji su se cijepili budući da smatraju da je samo besplatno cjepivo dovoljna nagrada.

Kako bi privukle što više osoba na cijepljenje mnoge austrijske pokrajine odlučile su pokrenuti razne akcije. Tako je Beč ovaj tjedan pripremio 1.500 doza AstraZeneca cjepiva za sve starije od 18 godina koji još uvijek nemaju termin. Cijepljenje bez prethodnih termina ovim cjepivom vršit će se u Austria Center.

Druga akcija grada Beča je cijepljenje na filmskom festivalu. Cijepljenje za punoljetne građane provodi se cjepivom tvrtke Johnson & Johnson (samo jedna doza potrebna za potpunu imunizaciju). Mlađima od 18 godina na raspolaganju stoji cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech. Predviđa se da će se na ovaj način dnevno moći cijepiti do 200 osoba. Ova inicijativa trajat će do samog kraja festivala, a prva zamisao gradskih zdravstvenih vlasti bila je da cijepljenje bude dostupno od 17 sati do 22 sata.

U Tirolu je protekli vikend provedena akcija cijepljenja bez termina. Svi koji su željeli mogli su doći u jedan od centara za cijepljenje te se cijepiti bez prethodne najave, a čak su mogli i odabrati cjepivo s kojim se žele cijepiti. Akcija će se prema najavama ponoviti i ovaj vikend.

Gornja Austrija je odlučila cijepiti i u trgovačkom centru. Tako će od danas svi posjetitelji trgovačkog centra “Passage” moći dobiti cjepivo protiv koronavirusa. Štajerska je za 17. srpnja odlučila uvesti dan cijepljenja bez prethodne rezervacije termina.

Koruška razmišlja o smanjenju centara za cijepljenje protiv koronavirusa radi malog broja prijava.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x