Published On: Ned, pro. 9th, 2018

SVE JE UNIŠTENO Ovako danas izgleda Pariz, svi čekaju Marconovu “važnu izjavu”

Ove nedjelje radnici Pariza čistili su ulice i odnosili izgorjele automobile nakon još jednog nasilnog prosvjeda “žutih prsluka” i najave predsjednika Emmanuela Macrona kako će se obratiti naciji sljedećeg tjedna, javlja Reuters.

Jučerašnji prosvjed ponovo je rezultirao razbijanjem auta i izloga trgovina i restorana, na kojima su ispisivani slogani protiv Macrona. Sve to danas su morali čistili radnici, piše Index.hr.

“Ovaj kaos mora završiti”

“Nećeš izdržati do Božića”, grafit je ispisan na trgovini nedaleko od Elizejskih poljana upućen predsjedniku Macronu kojeg se sve više kritizira i zato jer se još uvijek nije obratio javnosti otkako je nasilje prosvjednika eskaliralo.

“Ovaj kaos mora završiti”, rekao je za Reuters doktor Andre Juillar, dok je jutros pokraj Eiffelovog tornja stajao u redu u pekari, zatvorenoj u subotu zbog sigurnosnih razloga.

“Sve je razbijeno, oštećeno”

I vlasnik dviju trgovina pokućstvom u centru Pariza Gregory Caray želi da nasilje na pariškim ulicama prestane. Izjavio je kako je osjetio olakšanje kad je vidio da izlozi njegovih trgovina nisu uništeni, no drvene ploče kojima je zaštitio staklo bile su ispisane grafitima.

“Može se razumjeti pokret ‘žutih prsluka’. No ovo je potpuno neprihvatljivo. Ovo je već treći tjedan za redom. Pogledajte oko sebe, sve je razbijeno, oštećeno. Sve trgovine nisu mogle raditi”, rekao je Caray za Reuters.

I premda je Macron povukao odluku o povećanju cijene goriva ovaj tjedan, zbog čega su prosvjedi i započeli 17. studenog, na ulicama Francuske i ove subote se demonstriralo protiv predsjednika.

“Ne znam je li nužna Macronova ostavka, no on mora u potpunosti promijeniti kurs i povećati plaće te smanjiti poreze”, rekao za Reuters Bertrand Cruzatier dok je gledao kako čistači skidaju grafite protiv Macrona na Trgu Republike. Na središtu trga s brončanog kipa Marianne, simbola republike, visio je natpis: “Vrati pare”.

Macron se naciji posljednji put obratio 27. studenog

Macron se naciji posljednji put obratio 27. studenog kad je rekao da neće odustati od svojih namjera, no na kraju je ipak ustuknuo te je vlada povukla prijedlog povećanja cijene goriva kako bi smirila prosvjednike.

Emmanuel Macron dat će ovoga tjedna “važnu izjavu”, objavio je danas njegov glasnogovornik Benjamin Griveaux, dan nakon nasilnih prosvjeda diljem zemlje zbog rasta životnih troškova.

“Predsjednik Republike dat će važnu izjavu”, rekao je Griveaux televiziji LCI. Nije naveo pojedinosti o točnom terminu i sadržaju poruke.

Bliski Macronovi suradnici izjavili su u petak da će se predsjednik obratiti naciji početkom ovoga tjedna./HMS/